Crowdfunding voor nieuw boek over Drentse jongen die bij de SS belandde

Crowdfunding voor nieuw boek over Drentse jongen die bij de SS belandde

DRENTHE - “Een verhaal van alle tijden. Van jonge mannen en vrouwen die, gelokt door geld, avontuur of ideologie, afreizen naar een oorlogsgebied en dikwijls niet beseffen waar ze in verzeild raken.”

In het voorjaar van 1945 stierf de 25-jarige Albert Aalders uit het Drentse Alteveer roemloos op een slagveld in het Oostenrijkse Rechnitz. Net als vijftig Nederlandse jongens van zestien jaar die tot zijn eenheid behoorden. Hij werd begraven als onbekende Duitse soldaat. Waarschijnlijk, want hij is nooit gevonden.

Nazaat Bé Aalders uit Tolbert raakte gefascineerd door het verhaal van zijn betreurde oudoom. De afgelopen jaren heeft Bé het leven van Albert Aalders proberen te reconstrueren, om hem op die manier te ontrukken aan de anonimiteit. En om te laten zien waarom mensen in extreme situaties bepaalde keuzes maken en welke grote gevolgen die kunnen hebben.

Een schat aan informatie
Bé heeft tijd noch moeite gespaard en vele reizen gemaakt om het verhaal uit te zoeken. Het leverde een schat aan informatie op. In 2019 benaderde hij journalist Igor Wijnker om uit deze bulk aan informatie een boeiend en coherent verhaal te destilleren en het voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Igor Wijnker: “Ik was meteen gegrepen door dit verhaal en de tragiek van Albert Aalders. Die in armoede opgroeide in de laatste plaggenhut in het Steenbergerveld (Het Tranendal, in de volksmond) en volgens zijn huisarts “altijd een achterlijke jongen was geweest”.”

Het verhaal van Albert Aalders is een individueel maar ook universeel verhaal van een jongeman die de verkeerde keus maakte, maar de implicaties van zijn keus –door zijn beperkte scholing en verstandelijke vermogens- niet goed kon inschatten.

Dit is ook een verhaal van alle tijden. Van jonge mannen en vrouwen die, gelokt door geld, avontuur of ideologie, afreizen naar een oorlogsgebied en dikwijls niet beseffen waar ze in verzeild raken.

Igor Wijnker: “Soms krijg je een verhaal in de schoot geworpen dat je niet meer loslaat. Waarvan je weet: daarover móet een boek worden geschreven. Dat overkwam mij vorig jaar toen Bé Aalders het verhaal vertelde van zijn oudoom Albert, een eenvoudige jongeman die in 1942 een verkeerde keus maakte. Een keus die hem spoedig het leven kostte en die zijn familie tot op de dag van vandaag achtervolgt.”

Uitgever Sonja Geurts: “Dit verhaal greep mij omdat het zo’n duidelijke parallel trekt naar wat er ook nu nog gebeurt. Jongeren die om volstrekt verkeerde redenen zich laten verleiden om bijvoorbeeld naar een oorlogsgebied te vertrekken. Het verhaal van Albert Aalders kan ook nu nog gebeuren, daarom is het belangrijk dat we zijn geschiedenis kennen en er van leren.”

Igor Wijnker: “Ik wil het werk van Bé Aalders heel graag voltooien en weet mij ook al gesteund door de Provincie Drenthe, de Gemeente Noordenveld en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Maar we zijn er nog niet. Het laatste steuntje in de rug hoop ik van de lezer te krijgen. Zodat ik me straks een halfjaar in dit verhaal kan onderdompelen en het boek in april 2021 het levenslicht ziet.”

Om dit boek mogelijk te maken is daarom een crowdfundingsactie opgestart. Voor meer informatie over het boek en de crowdfunding kun je kijken op www.igorwijnker.nl/crowdfunding/

Over de auteur:
Igor Wijnker is ruim twintig jaar actief als journalist en schrijver. Hij werkt in opdracht van bedrijven en organisaties en als journalist voor kranten en tijdschriften. Zijn verhalen zijn verschenen in o.a. NRC/Handelsblad, Trouw, de Volkskrant, Het Parool, De Standaard (België), Vrij Nederland, Hard Gras, De Muur en VPRO Gids. In 2014 won Wijnker de Groninger Persprijs met het verhaal over de betreurde Nanne Tepper. Tegenwoordig is hij ook docent aan de Schrijversvakschool Groningen, geeft schrijfworkshops en begeleid aspirant-schrijvers. In 2018 begon hij de schrijfdienst www.iederverdienteenboek.nl. Igor Wijnker heeft drie non-fictie boeken gepubliceerd die goed werden ontvangen: Onder Marokkanen (2006), Bezeten (2009) door Uitgeverij Nieuw Amsterdam en Rock City, 2017 door Uitgeverij Passage.

Tiplijn