Bezoekers positief over New eMMergy Congres

Bezoekers positief over New eMMergy Congres

EMMEN - Een succesvolle energietransitie vraagt om samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid.

Dat was de belangrijkste conclusie van het vijfde New eMMergy Congres georganiseerd door de Gemeente Emmen. Zo’n 300 mensen bezochten het congres. Reacties van bezoekers na het congres varieerden van ‘hoog niveau’, ‘topsprekers’, ‘en dat in Emmen’, ‘De regio mag trots zijn op haar voortrekkersrol in energyhubs’, ‘meerdere afspraken gemaakt om te praten over samenwerking, top!’, ‘inspirerend congres!’.

Wethouder Guido Rink was gastheer namens de gemeente Emmen en opende het congres: ‘Ik vind het belangrijk dat innovatie en samenwerking in de energietransitie wordt aangejaagd en ben trots op de inhoud van deze lustrumeditie. Het congres bood de gelegenheid om de samenwerking te zoeken en samen verder te bouwen aan de energietransitie.’ Boodschap die Rink de bezoekers meegaf was: ‘Wacht veranderingen nooit af, veroorzaak ze zelf’.

Keynotesprekers waren Focco Vijselaar, directeur-generaal bedrijfsleven en innovatie van het ministerie van Economische zaken en klimaat , Ton de Jong, managing director ECN-TNO, Professor David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie TU Eindhoven en Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. Zij spraken over de kansen, concrete ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld GZI Next, zonnepark Oranjepoort en dat Noord-Nederland voorbeeldregio is voor de ontwikkeling van waterstof. Ook kwam de bouw van het onderzoek- en experimenteercentrum voor onderwijs en bedrijfsleven aan bod. Conclusie was dat de kracht in de samenwerking zit.

Aan het eind van de middag gingen gedeputeerden Tjisse Stelpstra (Drenthe), Tijs de Bree (Overijssel) en wethouder van gemeente Groningen Philip Broeksma met elkaar in debat over de regionale energietransitie. Eindconclusie van het debat was dat er mooie ontwikkelingen zijn in de regio en dat we ‘goud in handen hebben’.

De kennis- en netwerksessies werden goed bezocht en leverden mooie verbindingen op. Onderwerpen waren o.a. ‘Drenthe 4.0’, ‘De eerste waterstofwijk van Nederland in Hoogeveen’, ‘Een bijzondere oplossing om geothermie op groter schaal kosteneffectief te kunnen toepassen’, ‘Hoe gezorgd kan worden voor een substantiële vermindering van de uitstoot van stikstof door mest uit de agrarische sector direct te verwerken tot groen gas en 30.000 huishoudens groen gas kan leveren’, Groene waterstof als booster voor de regionale energietransitie’ en nog veel meer.

Tiplijn