EMMEN - Afgelopen donderdag (18 april) was een bijzondere dag op de OBS ’t Eenspan. De kinderen van groep 8 gingen samen met de leden van de Odd Fellows op pad om de 98 Stolpersteine die in de Emmen liggen te poetsen.
Alvorens ze op pad gingen kregen ze van Klaas Hogenboezem tekst en uitleg over de Emmens geschiedenis. Hogenboezem is een van de initiatiefnemers in de gemeente Emmen als het op plaatsing van de Stolpersteine aankomt. Ademloos hoorden de kinderen zijn verhaal aan. Met name het verhaal van een meisje dat op hun school had gezeten en was gedeporteerd naar het kamp in Westerbork, maakte veel indruk
Juf Karin de Bruijn van groep 8 van ’t Eenspan vindt het uitermate belangrijk dat er veel aandacht is voor deze geschiedenis: “Vast onderdeel van ons lesprogramma is een bezoek aan het kamp Westerbork. En nu hebben we door de samenwerking met de Emmer Odd Fellows daar een extra dimensie aan gegeven. Op deze wijze hopen wij dat de kinderen lering trekken uit verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog.”
Stolpersteine
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig nam het initiatief voor de Stolpersteine, die ook struikelstenen worden genoemd. Deze gedenktekens van 10 bij 10 centimeter zijn van beton waarop een messing plaatje is bevestigd dat naam, geboortedatum, plaats en datum van het overlijden toont. Deze gedenktekens liggen in het trottoir bij huizen van slachtoffers van nationaalsocialisme, zoals Joden, Sinti, Roma, dienstweigeraars en verzetsstrijders.
drentsnieuws