Weg in Grolloo wordt vernoemd naar oud-inwoner Harry Muskee

Weg in Grolloo wordt vernoemd naar oud-inwoner Harry Muskee

GROLLOO - Grolloo krijgt een weg die wordt vernoemd naar de in 2011 overleden blueszanger en oud-inwoner Harry Muskee.

Het initiatief daartoe is genomen door het bestuur van de Stichting Blues in Grolloo, die ook het C+B Museum in het dorp beheert. Het initiatief is door de gemeente Aa en Hunze enthousiast ontvangen, waarna alle medewerking werd toegezegd en de procedure voor de tenaamstelling werd opgestart.

Donderdag 10 juni, de dag waarop Harry Muskee tachtig jaar zou worden, staat de onthulling van het Harry Muskeepad gepland. Het verbindingspad tussen de Hoofdstraat en de doorgaande weg Rolde - Schoonloo, de N376, zal omgedoopt worden tot Harry Muskeepad. Dat stukje straat valt qua naam nu nog onder de Hoofdstraat in Grolloo. Aangezien er geen woningen en ook geen andere gebouwen met huisnummers aan het pad liggen, brengt een naamswijziging geen grote obstakels met zich mee.

Wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunzel zal het nieuwe naambord donderdag 10 juni onthullen.

De naamgeving van de weg in Grolloo is een eerbetoon aan Nederlands bekendste blueszanger. Het pad was de afgelopen jaren tijdens het Holland International Bluesfestival in gebruik bij bezoekers die hun auto op de officiële parkeerplaatsen van het festival hadden staan en via het pad naar de ingang van het festivalterrein liepen. De naam Harry Muskeepad is dus erg toepasselijk.

Harry Muskee, leadzanger van Nederlands bekendste bluesband Cuby & The Blizzards, woonde van 1966 tot 1971 in Grolloo, in het boerderijtje aan de Voorstreek, waarin nu het C+B Museum Grolloo is gevestigd. Voor de eerste langspeelplaat Desolation, ontving de bluesband een Edison. De tweede LP, “Groeten uit Grollo”, verscheen in 1967 en staat nog altijd te boek als een klassieker in de Nederlandse popgeschiedenis. De plaat bevat onder meer het legendarische nummer Somebody Will Know Someday.

Na enkele omzwervingen woonde Harry Muskee de laatste jaren van zijn leven in Rolde, eveneens in de gemeente Aa en Hunze. Daar overleed de blueszanger in september 2011 na een ziekte op zeventig jarige leeftijd.

Tiplijn