SMILDE - In Drenthe stonden vroeger honderden molens, veertien daarvan stonden in Smilde. Ook de grootste molen van onze provincie was in het lintdorp langs de Drentse Hoofdvaart te vinden. Deze Korenmolen aan de Veenhoopsweg was een zogenaamde achtkantige bovenkruier van maar liefst 33 meter hoog. De stelling, de plek waar de molen bediend werd, zat op bijna twintig meter boven het maaiveld. Het was daarmee niet alleen de grootste molen van Drenthe, maar ook bijna de grootste van Nederland!

De imposante molen werd gebouwd rond 1771 in opdracht van het Landschapsbestuur, tevens de eerste eigenaar, vlakbij café-restaurant De Oude Veenhoop. Latere eigenaren waren Lucas Oldenhuis Kymmell, een van de meest vooraanstaande notabelen van Smilde, en de familie Voortman. Zij bezaten ook molens in Zevenhuizen, Bovensmilde en Hoogersmilde. Aan het begin van de twintigste eeuw kreeg de Korenmolen het moeilijk. De familie Voortman probeerde te concurreren met stoomkorenmalerijen en schakelde daarom over op het machinaal malen van koren. De windmolen verloor zijn functie, maar bleef vooralsnog staan.

Pas toen de molen in andere handen overging werd hij, na meer dan honderd jaar trouwe dienst, omstreeks 1925 afgebroken. De laatste Smildeger molen, aan de Feenstra’s Wijk in Bovensmilde, legde in 1935 het loodje. Binnen dertig jaar hadden de Smildes al hun windkorenmolens verloren. Aan het eind van de twintigste eeuw verrees aan de rand van Smilde een nieuwbouwwijk met straatnamen als Kruirad, Wiekenas en Bonkelaar. En dat zijn de enige dingen die nu nog herinneren aan dit verdwenen stukje geschiedenis.

Drenthe kent veel plekken waar ooit een statig, beeldbepalend of iconisch pand stond maar waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Dagblad van het Noorden gaan we de komende weken op zoek naar bijzondere, verdwenen gebouwen in onze provincie. Welk verdwenen gebouw in Drenthe roept bij jou meteen herinneringen op? Laat het ons weten in de reacties!

Zie: Oud Drenthe in Woord en Beeld

Tiplijn