Start 75 jaar vrijheid met Holocaustmonument Levenslicht

Start 75 jaar vrijheid met Holocaustmonument Levenslicht

EMMEN - Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om inwoners van de gemeente Emmen te betrekken bij het herdenken van de Holocaust en in het bijzonder de uit de gemeente afkomstige omgekomen Joden, Roma en Sinti, komt het tijdelijke monument Levenslicht van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde naar Emmen. Het monument is van 22 januari tot en met 2 februari 2020 te zien op het Marktplein.

Het lichtmonument is ontworpen om het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Monument Levenslicht
Woensdag 22 januari a.s. wordt het monument Levenslicht onthuld door wethouder Robert Kleine en voorzitter van de Stichting Emmer Sjoel Sjemmesj, Margot Maynard. Hier voorafgaand begint om 19:00 uur een wandeltocht vanaf de Synagoge langs verschillende Stolpersteine in het centrum naar het Marktplein. Na de onthulling worden de namen van de slachtoffers uit Emmen voorgelezen. Het monument blijft staan tot en met 2 februari 2020 en komt het beste tot zijn recht in het donker.

75 jaar vrijheid Emmen
De gemeente Emmen wil samen met haar inwoners en organisaties, de Provincie Drenthe en andere gemeenten in 2020 de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken, vieren en tevens beseffen. Het hele jaar door vinden er herdenkingsactiviteiten plaats, georganiseerd door tientallen organisaties uit de Emmense samenleving. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.75jaarvrijheidemmen.nl.
Tiplijn