Lancering masterplan Vernieuwd Hunebedmuseum Geopark De Hondsrug

Lancering masterplan Vernieuwd Hunebedmuseum Geopark De Hondsrug

BORGER - Het vernieuwde Hunebedcentrum, Geopark De Hondsrug wordt een plek waar geologie, archeologie, natuur en landschap op inspirerende wijze samenkomen en moet een levendige kennisplek worden voor bezoekers, scholen en onderzoekers.

Ook krijgt het museum een tweede gebouw dat naadloos wordt verbonden aan het bestaande complex. Het ontwerp – dat nog vorm moet krijgen in samenwerking met een architect – wordt zo ontwikkeld dat het opgaat in het landschap. Van buiten bescheiden, van binnen verrassend en innovatief.

Dit is te lezen in het masterplan ‘Vernieuwd Hunebedmuseum Geopark De Hondsrug’. Het Hunebedmuseum, Geopark De Hondsrug en Het Drentse Landschap presenteerden het plan donderdag 10 juli en overhandigden het eerste exemplaar aan de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn. Het plan voorziet ook in een ruimte voor wisselexposities, een open depot en educatieve activiteiten.

Het vernieuwde museum
Het Hunebedmuseum, Geopark De Hondsrug en Het Drentse Landschap zetten samen met de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn een grote stap in de ontwikkeling van een toekomstbestendig museum. Een museum dat het unieke erfgoed van de Hondsrugregio toegankelijk maakt voor een breed publiek waarin beleving centraal staat en waar verhalen op een vernieuwende en betekenisvolle manier worden verteld. Harrie Wolters, directeur Hunebedcentrum: “Dit wordt geen traditioneel museum. Het wordt een levende ontmoetingsplek, waar objecten verhalen vertellen, waar verleden, heden en toekomst elkaar raken. Een plek waar bezoekers zich verwonderen, leren én verbinden, met de aarde, de tijd en elkaar. We bouwen aan een toekomstbestendig, inclusief en duurzaam museum.”

Vervolgstappen
In oktober 2024 ondertekenden de betrokken partijen een intentieverklaring waarin zij hun ambitie uitspraken om het Hunebedcentrum grondig te vernieuwen. Inmiddels ligt er, in samenwerking met adviesbureau Ryse en ontwerpbureau Tinker, een integraal masterplan op tafel dat inzet op duurzaamheid, inhoudelijke verdieping en een krachtige landschappelijke inpassing. De komende periode gaan de initiatiefnemers samen met partners aan de slag om het masterplan verder uit te werken en te realiseren.

Tiplijn