Drenthe verstevigt Europese koers met nieuwe Europa agenda 2025–2029

Drenthe verstevigt Europese koers met nieuwe Europa agenda 2025–2029

DRENTHE - De provincie Drenthe presenteert haar vernieuwde Europa agenda 2025–2029, onder de titel ‘Samen sterk vEUr Drenthe’.

In deze strategische agenda zet Drenthe volop in op samenwerking met Europese regio’s, het versterken van haar positie in Brussel én het benutten van Europese financieringsprogramma’s. Op 24 september ligt de agenda ter vaststelling voor aan Provinciale Staten.

Concrete inzet op vijf prioriteiten
• Regionale economie en concurrentiekracht – Drenthe zet in op een sterke positie in het Europese economische beleid en investeringsprogramma's, met nadruk op behoud van het cohesiebeleid en een stevig budget in de nieuwe Europese begroting (na 2027).
• Landbouw – Drenthe zet in op kringlooplandbouw, voedselzekerheid en een eerlijke positie voor boeren.
• Energie – Drenthe zet in op Europese erkenning en financiering van Hydrogen Valley HEAVENN, deelname aan de Clean Hydrogen Alliance, en vereenvoudiging van wet- en regelgeving
• Klimaatadaptatie – Als onderdeel van de Europese missie Adaptation to Climate Change werkt Drenthe aan een klimaatbestendige toekomst.
• Mobiliteit – De provincie investeert in grensoverschrijdende verbindingen zoals de spoorlijn Coevorden – Bad Bentheim en maakt OV klaar voor zero-emissie.
• Circulaire economie – Met projecten binnen Chemport Europe en de Greenwise Campus wordt volop ingezet op circulaire plastics, biobased innovaties en het versterken van het mkb.

Resultaten uit de vorige agenda
De afgelopen periode (2021–2024) heeft de provincie o.a. ruim €14 miljoen aan Europese subsidies verworven, waarvan €6,6 miljoen via het HEAVENN-project. Daarnaast was Drenthe rapporteur voor het Europese Actieplan Circulaire Economie en betrokken bij 13 projecten op het gebied van groene chemie.

Europese samenwerking als sleutel tot succes
De agenda is gebaseerd op breed overleg met partners binnen en buiten Drenthe en sluit aan op Europese strategische prioriteiten tot en met 2029. Drenthe is actief in tal van Europese netwerken zoals de North Sea Commission, ERRIN, Clean Hydrogen Alliance en ECRN. Via het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) en de Noordelijke samenwerkingspartners wordt de Drentse stem in Brussel gehoord.

Tiplijn