Groene Stap meest circulaire bewonersinitiatief van Drenthe

Groene Stap meest circulaire bewonersinitiatief van Drenthe

DRENTHE - Tijdens een feestelijke uitreiking heeft De Groene stap vanmorgen de Kringlogo-prijs voor het beste circulaire bewonersinitiatief 2024 van Drenthe in ontvangst mogen nemen.

Deze erkenning, geïnitieerd door De Natuur en Milieufederatie Drenthe, markeert ook dit jaar weer een belangrijke mijlpaal tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Het initiatief ontving een mooie circulaire wisseltrofee als symbool van hun toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien mogen ze een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo dragen, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.

Van biologische moestuin en voedselbos tot repair café en ruilbieb
Onder de 9 finalisten waren inspirerende initiatieven te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Rensenpark Deelt, die met hun zadenbieb, plannen voor een deelauto én gereedschapsschuur een geduchte concurrent waren. Al met al waren er 9 mooie initiatieven die Drenthe dichterbij een circulaire samenleving brengen. 

Desalniettemin viel De Groene stap in Drenthe extra op in de ogen van de jury. “De Groene stap is een krachtig bewonersinitiatief dat zich inzet voor tal van groene en circulaire initiatieven. Van het planten van fruit en notenbomen in de openbare ruimte van het dorp Bovensmilde tot biologische moestuinen, een voedselbos en een fantastische gezamenlijke zelfpluktuin. In die zelfpluktuin komen leefbaarheid, groen, duurzaam voedsel en educatie samen." Maar daar houdt het niet op, want de vrijwilligers zetten zich daarnaast ook nog in voor een boekenruilkast bij de supermarkt en een repair café. “Deze brede verzameling aan duurzame activiteiten én het innovatieve concept van een ‘eetbaar dorp’ maakt dit jaar het verschil en de Groene Stap een winnaar met een gouden randje”, licht de jury toe. De wisseltrofee werd namens het initiatief in ontvangst genomen door Emy.

Een inspirerende winnaar
Emy nam de prijs namens De Groene stap in ontvangst: “We willen de mensen hiermee laten zien hoe simpel je duurzaam bezig kunt zijn. Bovendien is het superleuk om opa’s met hun kleinkinderen door de tuin te zien wandelen en te zien wijzen; kijk eens, hier groeien de aardbeitjes en de besjes. Dan kun je me niet blijer maken hoor.”

Het Kringlogo, een onderscheiding die een jaar lang wordt gedragen, zal De Groene stap helpen om anderen te inspireren en aan te moedigen om ook circulaire initiatieven te ontplooien. De Natuur en Milieufederaties hebben dit logo speciaal ontworpen om het winnende bewonersinitiatief te eren en anderen aan te moedigen hetzelfde pad te bewandelen.

De rol van bewoners in de overgang naar een circulaire samenleving
De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van bewoners. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Drenthe al vele van deze circulaire bewoners, waarvan sommigen hun eigen bewonersinitiatieven hebben opgezet. Met behulp van bijvoorbeeld het Servicepunt Circulair kunnen consumenten en ondernemers ook de stap zetten binnen deze circulaire beweging.

Meer informatie over het circulaire bewonersinitiatief De Groene stap? Of lijkt het je leuk om je als vrijwilliger aan te sluiten bij De Groene stap? Ga naar de website,  de Facebookpagina of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tiplijn