Lezing over geschiedenis van 100 jaar blikfabriek Hoogeveen

Lezing over geschiedenis van 100 jaar blikfabriek Hoogeveen

HOOGEVEEN - Donderdag 13 april organiseert de HV Carspel Oderen een lezing over de Blikfabriek in Hoogeveen. Johan Bisschop vertelt over de geschiedenis van de Blikfabriek in diner-café Bussemaker in Exloo. Aanvang 20.00 uur.

In 1895 gaat de coöperatieve stoomzuivelfabriek in Hoogeveen van start. Schoorvoetend besluiten steeds meer boeren om hun melk aan dit ‘botterfabriekie’ te leveren. Het bedrijf groeit als kool, mede vanwege de hoge kwaliteit boter die er geproduceerd wordt. Om niet alleen van de prijs van boter afhankelijk te zijn besluit het bestuur om naast de boter nóg een product te produceren: gecondenseerde melk. Tja, daarvoor is blik nodig.

Wethouder en ambtenaar worden directeur
Door allerlei verwikkelingen worden een wethouder en een hoge gemeenteambtenaar (tegen hun zin) plotseling directeuren van het kleine zelfstandige blikfabriekje. Ondanks de zware concurrentie van de twee grootste blikfabrieken in ons land, Thomassen & Drijver en De Vereenigde Blikfabrieken, weet het bedrijfje zelfstandig te blijven. Door zich  bijzonder sociaal op te stellen voor hun werknemers groeit dit kleine fabriekje uit tot een bedrijf met ruim 800 werknemers op haar hoogtepunt. Steeds andere aandeelhoudersbedrijven worden in de loop der tijd eigenaar. Duitse, Belgische en Amerikaanse eigenaren heeft het gehad. En uiteindelijk zijn ze eigendom geworden van een Canadees pensioenfonds voor het onderwijs.

Bijna 100 jaar prachtige blikken
Blikken van Zwitsal, Buisman, Silvo, Hofnar en vele beschuitbussen werden in Hoogeveen gemaakt. Veelal blikjes die eenieder herkent, maar waarvan de meesten nooit geweten hebben dat ze in Hoogeveen zijn gemaakt. Waar aanvankelijk blikjes met de hand geknipt, gevormd en gesoldeerd werden, rollen nu dagelijks tienduizenden blikken van extreem hoge kwaliteit van de band. Goed zijn voor je personeel en ze scholen, scholen en scholen blijkt van cruciaal belang geweest voor hun voortbestaan. Blikfabriek Drenthina bestaat over 2 jaar 100 jaar!

Leden en gezinsleden van de leden van de vereniging hebben gratis toegang en niet-leden kunnen de lezing bijwonen tegen een entree van € 5,00 per persoon.

Tiplijn