Spannende finale Preseason basketbaltoernooi Flying Red

RODEN - Afgelopen zaterdag bereidden de heren van Flying Red zich in sporthal de Hullen voor op het nieuwe basketbalseizoen en op de voorronde van de NBB beker op 4 september, ook in Sporthal de Hullen

Naast Flying Red (2e div.) streden MBCA (1e div.), Groene Uilen (Promotie div.) Scylla (2e div.), Donar U22 (talent div.) en de Nationale militaire selectie om de eer de toernooifinale te spelen.

Vooral in Poule A waren de verschillen klein. Flying Red wist nipt van MBCA, dat een klasse hoger speelt. De Rodenaren wisten binnen 16 minuten een voorsprong van 10 punten op te bouwen. Daarna viel de motor wat stil, en met nog 5 minuten te spelen was het verschil nog maar 4 punten, vooral door fraaie driepunters de Goede. De laatste paar minuten werd er om en om gescoord, Bij 55-53 kregen de Amstelveners, in het eindsignaal, nog twee vrije worden. De eerste werd jammerlijk gemist, waardoor de Reds met de hakken over de sloot de punten in huis hielden.

Tegen het twee klassen hoger uitkomende Groene Uilen was Flying red van meet af aan kansloos. De passing van de Uilen was vlijmscherp, waar de Roder verdediging vaak te laat was. Toch was het resultaat bij rust alleszins acceptabel: 20-31. Na rust lieten de Groningers zien waarom ze twee klassen hoger speelden. Door twee tussensprints hielden de studenten, die in de rebound absoluut de baas waren, de wedstrijdpunten in huis (52-80). Doordat ze eerder al van MBCA wisten te winnen (75-51) waren de Uilen winnaar van hun poule.

In poule B waren de verschillen wat kleiner, maar Donar U22 wist zowel het Nederlands Militair team (70-44) als Scylla (51-39) te kloppen waardoor zij winnaar weren in poule B. Eerder hadden de militairen Scylla achter zich gelaten (56-44) waarbij aangetekend moet worden dat de guard met een verwonding aan het oog de wedstrijd niet uit kon spelen.

De finale werd gespeeld door Groene Uilen en Donar, die daarvoor al twee wedstrijden achter elkaar in de benen hadden. Dat dat niets af aan de gretigheid van beide teams. Er werd op het scherp van de snede snel en goed basketbal gebracht. Groene Uilen bleef steeds aan de goede kant van de score (rust 28-22) wist die voorsprong steeds te handhaven, zij het met minimaal verschil. Vijf minuten voor tijd kwam Donar gelijk op 53-53 en nam zelfs brutaal een voorsprong (55-58). Nog één keer name de Uilen een voorsprong, maar bijna in het eindsignaal kwam Donar op gelijke hoogte (63-63) met een fraaie driepunter.

In de daaropvolgende verlenging kwamen de Donar-beloftes er niet meer aan te pas onder meer door drie driepunters van van de Roest. Eindstand 80-72.

Al met al een geslaagd toernooi met, na een jaar stilstand, mooie sport. Aanvang van de wedstrijden op 4 september in de Hullen om 12:00. Het volledige programma vindt u op de website.