Rocco Keur (13) is onklopbaar tijdens Kart4Fun: uitsluitend P1 Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Rocco Keur (13) is onklopbaar tijdens Kart4Fun: uitsluitend P1

DIEVER - Hij was de beste in de vrije training, de kwalificatie, de prefinale en de finale van de Rotax Max Junior-klasse. En dus won karter Rocco Keur zaterdag de derde ronde van het Kart4Fun-kampioenschap.

Op het circuit van Berghem deed het dertienjarige talent uit Diever veel zelfvertrouwen op voor het NK Rotax Max.

“Ik ben natuurlijk tevreden. Weer een race gewonnen, weer een wedstrijd erbij”, sprak Rocco tevreden op het Brabantse circuit. Zijn eclatante overwinning zorgde ervoor dat nu ruim aan kop gaat in de tussenstand van de Junioren-klasse.

Zijn winst in de finale lag voor de hand omdat hij tot dat moment alle actie bij de Junioren had gedomineerd. “Maar de start in de finale was niet zo heel goed”, blikte Rocco terug. “Ik reageerde een beetje te laat. De linkerkant, nummer twee, had een valse start. In de eerste bocht zat hij al voor me. Een andere rijder zat naast op dat moment me en die had de binnenkant en haalde me in. Voor het rechte stuk had ik hem al terug ingehaald.” En toen was de jacht op de nummer één geopend. “In één of twee ronden zat ik al achter hem. Nog eens twee ronden later zag ik dat hij drie seconden straf had. Dus ik wist dat ik niet per se hoefde in te halen. Maar het was natuurlijk ook mooier als ik als eerste over de finish zou kunnen gaan.”

En dus ging Rocco er eens goed voor zitten en koos zijn aanval zorgvuldig. “Ik dacht: er zit niemand achter ons, dus ik wacht op een goed plekje. Dat had ik na vijf ronden definitief gevonden. Met een slipstream haalde ik hem in. Twee rondes ervoor had ik al een keer geprobeerd hem in te halen, maar toen zag ik al snel dat het niet zou lukken.” Tuurlijk kwam hij uiteindelijk als eerste over de finish. Met de snelheid die hij in Berghem tentoonspreidde, was Rocco simpelweg een maatje te groot voor de concurrentie. Kart4Fun is voor de snelle Drent vooral een goede manier om wedstrijdritme te behouden en wedstrijdervaring op te doen. Het gaat hem dit seizoen immers vooral om het NK en de BNL-wedstrijden.

Om zijn kart op en top te prepareren, heeft hij de deskundige hulp van Kevin Gubbels en zijn vader. Zelf helpt hij ook graag mee het sleutelen aan de kart. Dat, in combinatie met sublieme stuurmanskunst, zorgt dus voor al even sublieme resultaten. Daar is het Rocco uiteraard om te doen, al is er iets dat hij misschien wel nog belangrijker vindt in het karten. “Ik vind het het mooiste als ik echte gevechten kan hebben.”

Zijn vader vindt dat laatste niet altijd even prettig, trouwens. “Ik kijk de start nooit. Dan draai ik me om”, bekende Keur senior. “Maar natuurlijk vind ik het geweldig dat hij zo sterk rijdt.” Toch waakt hij ervoor dat zijn zoon overmoedig wordt. Dit jaar is vooral nog een opstapje naar het komende jaar. “Volgend jaar wordt ons jaar.”

Want op dit moment rijdt Rocco nog op een TonyKart-frame dat al een paar jaar oud is. Bovendien rijdt hij zijn wedstrijden met een kwart van het budget dat de rijders bij de grote teams hebben. “Leuk dat ik dan nog steeds mee vooraan rijd. Al zou het niet verkeerd zijn om een paar extra bedrijven te hebben die me willen sponsoren. Dat maakt competitief zijn in deze sport een stuk makkelijker!”

Tiplijn