Snelle Roan Boerema staat zijn mannetje in Genk en wordt tweede in GK4 Kart Series!

Snelle Roan Boerema staat zijn mannetje in Genk en wordt tweede in GK4 Kart Series!

GIETEN/GENK - En toen stond hij zowaar in Genk op het podium in de GK4 Kart Series! In zijn eerste seizoen in het kampioenschap racete Roan Boerema naar een knappe tweede plek in de Honda Cadet-klasse. Daar was het tienjarige talent uit Gieten uiteraard maar wat trots op!

“Ik ben wel blij ja”, zei een tevreden Roan opgewekt na de prijsuitreiking op het circuit van Genk. Dat hij snel was dit weekeinde werd al snel duidelijk. “De trainingen gingen al goed. Ik zat al heel dicht bij de nummer één.

Daarna was het een kwestie van die snelheid verzilveren. Dat deed hij. In de kwalificatie snelde Roan naar een verdienstelijke zesde tijd, en dat bood perspectief voor de races. “In de eerste race was ik van de zesde plaats helemaal naar P2 gereden”, zei hij trots. “In race twee was ik eerste geworden, maar ik kreeg helaas tien seconden tijdstraf vanwege een jumpstart. Daardoor werd ik als vierde geklasseerd.”

Roan liet zich er niet door uit het veld slaan. In de finale liet hij al snel opnieuw zien dat hij kon meedoen om de dagzege. Want even later reed hij op de tweede plek en was hij in een strijd verwikkeld met de nummer één. Met de snelste ronde van de dag kwam hij uiteindelijk één (!) centimeter tekort om te winnen.

Jammer natuurlijk dat hij net niet gewonnen had, maar Roan was vooral trots dat hij zo sterk gereden had.
“Het was pas de tweede keer dat ik hier reed. Ik had hier ook nog nooit een wedstrijd gereden. Ik vind het een heel leuke baan omdat hij groot is. Sommige bochten waren moeilijk, zoals bij de tribune. Dan stuurde ik soms te vroeg in.”

Tegelijkertijd liet hij zijn talent zien door consistent voorin te kunnen strijden. En dat allemaal doordat Roan op zijn zesde een kart voor zijn verjaardag had gekregen. “Omdat papa vroeger zelf ook kartte. Dat wil je dan je kind ook leren”, dacht de snelle Drent. De eerste keer in een kart was op de baan in Ulrum. “Ik weet niet meer hoe het ging, maar ik denk dat ik het leuk vond. Strijden en het rijden in de kart vind ik mooi.”

Inmiddels heeft het talent uit Drenthe dus de snelheid om voorin mee te doen. Zijn ambitie voor de rest van het seizoen in de GK4 Kart Series? “Ik wil kampioen worden. Tuurlijk!” Zo, dat is duidelijk. Roan houdt, zoals het een karter betaamt, niet van rustig aan doen. Want het is pas zijn eerste jaar in de GK4 Kart Series.

Vorig jaar reed Roan nog clubwedstrijden en het NXT-kampioenschap. Dit jaar rijdt hij samen met zijn zus in het GK4-kampioenschap. Zij komt uit in de X30 Senior-klasse. Hun vader was aan het begin van het seizoen nog hun monteur. Was, want tijdens de vorige ronde van de GK4 Kart Series deed vader Rob het voor het laatst.

Het bleek net iets te veel van het goede om in één weekeinde twee karts te prepareren en af te stellen. Vader Rob had een foutje gemaakt met de afstelling van beide karts wat een mindere klassering opleverde dan mogelijk was. Dat nooit meer, oordeelde Boerema senior. En dus had Roan nu een monteur in plaats van zijn papa. “Dat gaat heel goed. Ik had een snelle kart!”, concludeerde Roan.

Zijn volgende race wordt de derde ronde van de GK4 Kart Series. Die wordt over een kleine maand in Venray verreden. Roan keek er al naar uit. “Ik vind het een leuke baan. De chicane op het rechte stuk vind ik leuk. Die is spannend!”

Tiplijn