Jorn Helder (12) uit Peize racet pas twee jaar en pakt gedecideerd P2 in GK4 Kart Series! Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Jorn Helder (12) uit Peize racet pas twee jaar en pakt gedecideerd P2 in GK4 Kart Series!

PEIZE/GENK - Hij is met zijn twaalf jaar één van de allerjongsten in de Junioren-klasse van de GK4 Kart Series en toch doet Jorn Helder als een volleerd karter mee om de prijzen. De talentvolle coureur uit Peize denderde zaterdag op het circuit van Genk naar een klinkende tweede plaats!

“Ik had het podium niet verwacht”, bekende Jorn enigszins beduusd. “We hadden wel een goede snelheid hier in Genk, maar een podium is wel echt goed. Ik was hier in januari een keer geweest om te trainen. In de winter heb ik veel op deze baan gereden en heb ik de baan onder de knie gekregen. Nu zijn we gewoon snel hier!”

Dat liet hij dan ook zien tijdens de races. En zeker toen het moest, tijdens de derde race van de dag, de finale. Jorn mocht starten op P3. “We hadden een goede start en meteen een goede snelheid, we konden goed bijblijven. Ik heb nog even op de eerste plek gelegen, maar toen ging ik achteromkijken en gingen twee rijders me voorbij. Zo lag ik dus ineens op P3. Later ben ik terug naar de tweede plek gereden en ik liep ook nog in op nummer één, maar ik kon hem niet meer pakken en dus ben ik tweede geworden.”

De tweede plaats was het verhaal van het weekeinde voor Jorn, want in de kwalificatie, de eerste heat, de tweede heat als in de finale werd hij tweede. Vooral zijn tweede plekken in de twee heats spraken tot de verbeelding. “Ik twee keer tweede geworden vanaf de vijfde plek.”

En dan te bedenken dat Jorn pas twee jaar racet. “Ik ben begonnen in de Rotax Max Micxromax-klasse in een TB Kart. Later ben ik naar Team Pitparts gegaan. Dat was een goede overstap. Het team heeft erg goed materiaal, het is een goed team. Daar hebben we het NXT-kampioenschap gereden en werd ik tweede. Daarna zijn we op een hoger niveau gaan rijden, in het Benelux-kampioenschap, het NK Mini 60 - daarin werd ik vierde - en dus ook de GK4 Kart Series.”

Hij vertelde het of het allemaal vanzelfsprekend is. En ergens is het dat ook, want dat Jorn Helder in de kartsport is beland, is misschien niet zo gek met een vader die vroeger in een auto zelf over circuits raasde. Jorn: “Ik was tien toen ik begon en ik zat op mijn negende voor het eerst in een kart. We waren naar de Dakar Pre-Proloog in Valkenswaard geweest. Daar kon je karten en dat heb ik gedaan. Ik was de snelste en dat vond ik leuk.”

“Toen is mijn vader naar een kart op zoek gegaan en toen zijn we bij een team aangesloten. Ik vond de adrenaline, de snelheid, het aanremmen van bochten en mensen inhalen allemaal leuk. Het geeft gewoon een kick. Nu vind ik karten het leukste dat er is. Ik hoop nog veel vaker op het podium te staan!”

Jorn bedankt zijn team PitParts, Erik Kootstra, Mike Omstenk, Maarten de Boer en zijn vader en moeder. Jorn Helder wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Eurol.

Tiplijn