Flying Red tegen Jumping Five: een wedstrijd met twee gezichten

RODEN - Altijd leuk, vaak spannend en meer dan eens met een verrassende ontknoping. Dat zijn de derby’s tussen de Roder en de Peizer basketbalclubs al jaren.

Ook deze versie, helaas zonder publiek, was er zo een. En bovendien de strijd tussen twee veteranen, Rogier Metselaar en Bart Tooms die twee decennia geleden samen bij Omniworld in Almere speelden. Ik zal u alvast verklappen dat de onderlinge strijd in het voordeel van de Roder veteraan uitviel.

In het eerste kwart had Jumping Five heel lang het initiatief. Bonne Meintema en Roelof Dolfijn hadden het vizier op scherp Daardoor werd de Flying Red verdediging gedwongen de achterlijn vrij te geven, waardoor de Peizenaren een paar keer slim konden insnijden om eenvoudig te scoren. Pas na 9 minuten, bij 15-14, wisten de Rodenaren wat afstand te nemen door loepzuivere driepunters van veteraan Rogier Metselaar. Het tweede kwart gaf eenzelfde beeld, reden voor coach Spier om na 5 minuten, bij een 32-27 voorsprong, in een time out te vluchten. Vanaf dat moment wist Flying Red zich te ontworstelen aan de druk van de Peizenaren. Met aantrekkelijk spel van beide zijden kwam de rust met een verdiende voorsprong (44-35) voor de rode brigade.

Een ijzeren wet bij basketbal is dat, zolang het verschil minder dan 10 punten is,de wedstrijd nog niet is gespeeld. Bonne Meintema opende in de tweede helft de score (44-37) en hield zo de illusie nog even in stand. Binnen een paar minuten wisten Kaj Egberts met een paar goede drives, Bas Veenstra met sterke forward moves en Wouter Arends de score naar 61-42 te tillen en was de wedstrijd gespeeld. Het conditieverschil gaf de doorslag. In het vierde kwart kon coach Spier naar hartenlust experimenteren zonder de zege in gevaar te brengen. Uiteindelijk bleven de punten met 78-52 in Roden.

Topscorers
Flying Red: Bas Veenstra 17, Rogier Metselaar 16, Kaj Egberts 14, Wouter Arends 12, Jelmer Helder 11.
Jumping Five: Frank Kraal 15, Bonne Meinema 12.

Heren 2 versloeg eerder op de avond het Drachtster Penta met 63-55 en maakte zo een einde aan een reeks met krappe nederlagen. Alleen in het eerste kwart bleven de Drachtsters aan de goede kant van de score (13-16) daarna kwamen de Reds eigenlijk niet meer in de problemen, hoewel het verschil nooit groter werd dan 8 punten. Via 35-30 (rust) en 48-43 bleven ook hier de punten met 63-55 in Roden.

Topscorers
Flying Red: Karsten Jan Boutsema 23, Wouter Arends 18
Penta: Edo Slump 15, Jelte Hoogterp 15, Raymond Krakou 11

Pas 4 december wordt er weer gespeeld in sportcentrum de Hullen. Celeritas Donar 3 is dan de tegenstander van Flying Red 2. In verband met Sinterklaas begint de wedstrijd om 14:00 uur.