Hoogeveen in prachtige entourage langs Alcides (Video)

HOOGEVEEN - In een prachtige entourage bleef Hoogeveen ook in de Drentse derby tegen Alcides ongeslagen. Na een vroege achterstand en een snelle rode kaart in de tweede helft voor Alcides, won de ploeg van trainer Nico Haak uiteindelijk met 1-5. Zo’n 1000 toeschouwers waren getuige van de kraker in Meppel. Het geeft maar weer eens aan dat het zondagvoetbal zeker niet overal ten dode is opgeschreven. Een supportersbus vol jeugdspelers van Hoogeveen was meegereisd. Zij zagen dat Hoogeveen het in de beginfase moeilijk had. Binnen drie minuten kreeg de thuisploeg via 2x Marnix Jager en een kopbal van Leon Kooiker drie goede mogelijkheden.

Domper voor Hoogeveen was het al snel afhaken van Menno Heerkes. De middenvelder leek hersteld te zijn van een hamstringblessure, maar moest al snel de wedstrijd staken. Een tweede tegenvaller, aangezien ook Emil Bijlsma afgelopen week op de training geblesseerd raakte.

Hoogeveen moest daardoor vroeg wisselen en kwam niet in het ritme. Alcides bleef dreigend en het was dan ook niet onverdiend dat Brecht van Zomeren de thuisploeg op voorsprong bracht. De verdediger kopte een corner achter de kansloze Stan Meekhof.

Schade snel hersteld
Zoals zo vaak dit seizoen herstelde Hoogeveen de schade alweer snel. Vijf minuten na de openingstreffer maakte Marnix Jager hands in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Jiohan Jensch resoluut naar de strafschopstip wees. Kjelt Engbers faalde vervolgens niet.

Hierna nam Hoogeveen het heft in handen. Nadat Tom Heerkes al een goede kans had gemist, besloot de middenvelder van ruim twintig meter aan te leggen. Zijn poging belandde in de kruising, doelman Xander Jager kansloos latend. Hoogeveen verzuimde voor rust de 2-1 voorsprong nog verder uit te breiden, Jamai Kriekjes en Joost Screever waren slordig in de afronding.

Rode kaart
Alcides-trainer Wilko Niemer bracht na rust Joy Okenge, maar de verdediger kon binnen drie minuten weer de kleedkamer opzoeken. Raphael Ngendakumana ontweek leep de buitenspelval en ging alleen op doelman Jager af. Okenge trok aan de noodrem en scheidsrechter Jensch kon niets anders dan de rode kaart trekken.

Hoogeveen speelde de numerieke meerderheid vervolgen uitstekend uit. In een mum van tijd stond het 1-5. Eerst was de sterk speelden Noah Schuurman die met een strakke schuiver raak schoot, waarna drie minuten later Jamai Kriekjes alsnog zijn doelpunt meepikte. Tien minuten na deze treffer kopte Louis Vijfhuizen raak. Uiteindelijk zwakte de aanvalsdrang van de blauwwitten af en bleef het bij vijf treffers.

Volgende week
Be Quick 1887 won zonmiddag ook en staat, met zeven punten achterstand, tweede achter de Hoogeveners die 25 punten uit 9 duels haalden. Volgende week speelt Hoogeveen opnieuw een Drentse derby. Dan is thuis Emmen de tegenstander.