Cursus over begraafplaatsen in Midden-Drenthe

Cursus over begraafplaatsen in Midden-Drenthe

SMILDE - Landschapsbeheer Drenthe organiseert op in november twee cursussen over begraafplaatsen in Drenthe.

Oudere begraafplaatsen zijn rijk aan cultureel erfgoed en van groot belang voor de geschiedenis van een gebied. Het beheer komt echter steeds vaker in handen van vrijwilligers. Om gemeenten en vrijwilligers hierbij te ondersteunen organiseert Landschapsbeheer Drenthe, in samenwerking met Noordergraf, op 16 en 23 november een cursus over de waarde, de inrichting en onderhouden van begraafplaatsen.

De cursus vindt plaats op de begraafplaatsen in Smilde en Westerbork. Na een kennismaking neemt Anja Verbers u mee over de begraafplaats om er meer over te weten te komen. Van wat voor type begraafplaats en type graven is ter plekke sprake? Welke problemen doen zich er voor? Op het gebied van de stenen, maar zeker ook op het gebied van het groen. Ligt er een ontwerp aan de begraafplaats ten grondslag en is dat nog herkenbaar aanwezig? Tijdens de rondgang wordt gesproken over de inventarisatie en of de cultuurhistorische waarden te herkennen zijn. Marc de Groot laat het (graf)materiaal zien en vertelt hoe u het herkent, wat de kwaliteiten zijn. Wanneer grijp je in en vooral ook: wanneer niet?

Waardering van graven
Naast de uitleg en oefening van de mogelijke werkzaamheden, is er aandacht voor de waardering van de graven: welke graven zijn bijzonder en waarom? Waar baseer je je keuzes op bij het behoud? Dit vormt in feite de basis van het beleidsplan waaraan de gemeente werkt. Voordat er herstelwerkzaamheden kunnen plaatsvinden, moet je weten waarom en welke graven een –cultuurhistorische- waarde hebben. We bezoeken meerdere begraafplaatsen, in Smilde en in Westerbork, om een breed beeld van de begraafplaatsen en hun kwaliteiten te krijgen. Per begraafplaats komen andere items aan de orde. De cursus is hierdoor erg gevarieerd.

Praktische informatie
De cursus is bedoeld voor mensen die meer kennis willen opdoen over het onderhouden en mogelijk restaureren van graven en begraafplaatsen en zich mogelijk willen inzetten op deze cultuurhistorische waardevolle plekken. De cursus bestaat uit twee dagdelen (van 9.30 - 13.00 uur) op locatie. De cursus wordt verzorgd door Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe en Marc de Groot, steenhouwer uit Den Andel. Er zijn geen kosten aan verbonden. De cursus wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Drenthe. Wilt u deelnemen? Meld u dan aan in de agenda op www.lbdrenthe.nl, dan ontvangt u daarna verdere informatie.

Tiplijn