FREDERIKSOORD - De vrijwilligers van de Fruithof in Frederiksoord hebben deze weken hun handen vol met het oogsten van appels en peren. ‘Er is een overvloed aan fruit’, zegt Bouwe Ruiter als interim voorzitter van de stichting die in het koloniedorp 800 fruitbomen beheert. 'Het is een snoepwinkel voor fruitliefhebbers omdat we met meer dan 550 verschillende rassen vele smaken en aroma’s kunnen oogsten’.
Wie een kijkje wil nemen en kennis op wil doen over het fruit is op zaterdag 4 oktober welkom op het evenement De smaak naar meer, van oudsher bekend als de jaarlijkse fruitpersdag. Bezoekers kunnen appels rapen en laten persen, kennis opdoen bij de aanwezige pomologen, de streekmarkt met zo’n veertig ‘smaakgerichte’ exposanten bezoeken en aanschuiven bij presentaties en workshops. De smaak naar meer vindt plaats in en rondom de boomgaarden van De Fruithof in Frederiksoord.
Het grootste deel van het geplukte fruit gaat op in sap. Hiervoor komt de grote Fruitpers Friesland-Zuid op 4 oktober naar De Tuinen. Overigens kan iedereen hier die dag z’n appels en peren laten persen tot gepasteuriseerd sap. Opgave kan via www.fruitpersfrieslandzuid.com. De vrijwilligers van de Fruithof zijn daarnaast aanwezig met een kleinere pers, waar ook kinderen hun ter plekke zelf geraapte appels mogen aanbieden.
Ook de cidermakers in de regio nemen graag de appels van De Fruithof af. Zo maakt Waltcider dit jaar weer een Fruithof-cider, met een aantal geselecteerde rassen, waaronder de regionale appelrassen, te weten de Drentse Paradijs en de Drentse Bellefleur. Mooyland maakt weer de Tuinhazen cider, met een knipoog naar de oude Tuinbouwschool in Frederiksoord, waar de studenten 'tuinhazen' werden genoemd. Naast cider werkt de Fruithof ook aan de ontwikkeling van een Drentse (peren)stroop.
Warmer groeiseizoen
De goede oogst van appels en peren is met name toe te schrijven aan een droger en warmer groeiseizoen, in contrast met het grillige weer van vorig jaar, dat toen verantwoordelijk was voor een matige oogst. 'Helaas betekent een jaar met heel veel vruchten dat een volgende oogst minder zal zijn. De bomen steken zoveel energie in de vruchtvorming dat er minder bloemkoppen voor het volgende jaar worden aangelegd. Zowel bij appels als peren treedt dit verschijnsel – beurtjaren – op’ aldus Bouwe.
Winkeltje
Het sap en het geplukte fruit is overigens dagelijks te koop in het self-service winkeltje bij de ingang van De Tuinen. Bezoekers mogen ook fruit rapen en zelf afwegen in het winkeltje. Op de woensdagen en in de weekenden staan de vrijwilligers er zelf ook.
Meer informatie over het evenement De smaak naar meer is te vinden op www.desmaaknaarmeer.nl.
drentsnieuws