Rijk stelt 4,4 miljoen euro beschikbaar voor Waterstof Erflanden

Rijk stelt 4,4 miljoen euro beschikbaar voor Waterstof Erflanden

HOOGEVEEN - De gemeente Hoogeveen krijgt via het Programma Aardgasvrije Wijken een bijdrage van 4,4 miljoen euro om in een deel van de wijk Erflanden aardgas te vervangen door groene waterstof. Dat kan door het bestaande aardgasnetwerk te gebruiken voor het vervoer van waterstof en door de huidige cv-ketels te vervangen door waterstof cv-ketels.

Het doel van het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken is om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald. Wethouder Werner ten Kate is blij met deze toekenning: ‘Met deze bijdrage kunnen we aan de slag in Erflanden, samen met de bewoners en onze samenwerkingspartners, om te komen tot draagvlak en uitvoeringsplannen.’

Betaalbaar voor bewoners
De bijdrage van het Programma Aardgasvrije Wijken is belangrijk om de overgang van aardgas naar waterstof voor bewoners betaalbaar te maken. De ombouw van de woning naar waterstof wordt ermee betaald; bewoners gaan dus niet meer betalen dan zij op dit moment voor aardgas betalen.

Samen verzinnen, samen doen
Het komende jaar gaat de gemeente, samen met de bewoners van Erflanden en de samenwerkingspartners, het plan verder uitwerken onder het motto ‘Samen verzinnen, samen doen’. De verwachting is dat de eerste zes woningen in Erflanden rond de zomer van 2022 aangesloten kunnen worden op het waterstofnet.

Samenwerking
De gemeente werkt bij de planvorming van de Waterstofwijk Hoogeveen samen met Stad aan het Haringvliet, een dorp in de gemeente op Goeree-Overflakkee. Stad aan het Haringvliet heeft vergelijkbare plannen voor toepassing van waterstof en heeft ook een bijdrage gekregen vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken. Ten Kate: ‘Nu kunnen we de kenniswisseling voorzetten en samen zorgdragen voor een twee mooie proeftuinen als bijdrage aan de energietransitie in Nederland.’

Gemeente Hoogeveen
Tiplijn