WIJSTER - De politieke partij Forum voor Democratie gaat Kamervragen stellen over arrestaties van boeren bij Wijster afgelopen week.

Afgelopen week werden hier tientallen boeren aangehouden op een erf vanwege het verbod op demonstreren. Zij kregen allemaal een bekeuring van 390 euro. Hieronder de verklaring van Forum voor Democratie met hun uitleg wat zij gaan vragen in de tweede kamer.

Boeren in Nederland hebben het niet makkelijk. Al jaren ondervinden zij hinder van bureaucratie die door toenemende regeldruk hun vak steeds lastiger maakt. Het toppunt is de ‘stikstofcrisis’, die de sector een zware klap heeft toegebracht. De agrarische sector heeft te maken met een existentiële dreiging. Juist nu moet de stem van de boeren gehoor krijgen.

Die mogelijkheid wordt ze ontzegd. Waar voor organisaties als Black Lives Matter de rode loper wordt uitgerold en de politie expliciet wordt geïnstrueerd extra coulant te zijn, lopen andere organisaties, zoals Viruswaanzin en Farmers Defence Force, juist tegen institutionele blokkades. Hen wordt het recht op demonstreren ontzegd, de politie grijpt keihard in, er worden torenhoge boetes uitgedeeld in en in het geval van de boeren wordt zelfs het leger ingezet.

Afgelopen woensdag zijn 57 boeren, waaronder vijf kinderen, gearresteerd tijdens een demonstratie tegen het wanbeleid van Minister Schouten. De boeren hadden enige tijd de weg bij een afvalverwerkingsbedrijf in Wijster geblokkeerd. Nadat het protest beëindigd was, mochten de demonstranten van de politie het gebied niet verlaten en werden alle toegangswegen door de politie afgesloten. Lang nadat het protest al was afgelopen, werd het erf door de ME omsingeld, waarna ze met getrokken wapenstok de boeren bijeendreven en in een grote arrestatiebus naar het politiebureau afvoerden. Zonder enkele aanleiding.

Waarom is het symbool van het boerenprotest, de trekker, verboden? Wat is de grondslag geweest voor het betreden van een privé-erf? Waarom vonden de arrestaties plaats nadat het protest al was afgebroken? Waarom werden geen corona-maatregelen in acht genomen bij de afvoer van de arrestanten? Waarom zijn zelfs ook de kinderen gearresteerd? Was het noodzakelijk om vingerafdrukken te nemen?

Forum voor Democratie maakt zich ernstige zorgen om de schrijnende situatie van de agrarische sector, maar óók om grondrechten van de Nederlandse burger en het gemak waarmee zware instrumenten worden ingezet tegen demonstranten. Onze democratie en rechtsstaat staan op het spel. Het recht op demonstratie mag niet enkel selectief worden toegekend aan links-activistische groepen, maar moet gelden voor iedereen.

Vragen van het lid Baudet aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de aanhouding van tientallen boeren bij vreedzame demonstratie

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘Tientallen boeren gearresteerd bij demonstratie in Wijster’?

Vraag 2

Hoe beoordeelt u dat het in de drie meest noordelijke veiligheidsregio’s tijdelijk een algeheel verbod geldt om met tractoren te demonstreren? Waarom is er in plaats van het instellen van een algeheel verbod, niet gekozen voor het stellen van bepaalde beperkingen aan het gebruik van tractoren (bijvoorbeeld door het aantal te maximeren, bepaalde locaties aan te wijzen, etc)?

Vraag 3

Indien het algehele verbod op demonstraties met tractoren is ingesteld om verkeershinder te voorkomen, zoals wordt gesteld, waarom geldt het dan slechts voor een bepaalde tijd?

Vraag 4

Bent u ermee bekend dat de tractor hét symbool is van de boerenprotestbeweging? Zo ja, erkent u dan dat het verbieden van de tractor moet worden aangemerkt als een inhoudelijke beperking van het demonstratierecht? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Hoeveel personen zijn er bij de actie in Wijster in totaal aangehouden? Hoeveel van hen waren jonger dan 18 en hoeveel jonger dan 12? Hoeveel van hen worden nog steeds verdacht van een strafbaar feit? Welke strafbare feiten betreft dit?

Vraag 6

In welke mate is het toegestaan om kinderen die worden verdacht van een strafbaar feit, niet zijnde een misdrijf, aan te houden en op te sluiten?

Vraag 7

Klopt het dat demonstranten na het staken van het protest niet het afgezette gebied mochten verlaten? Zo ja, wat is de reden om hen dit te ontzeggen?

Vraag 8

Erkent u dat de aanhoudingen hebben plaatsgevonden op een privéterrein, nadat de demonstratie al beëindigd was?

Vraag 9

Hebben de aangehouden personen zich op enige wijze verzet tegen medewerking, of konden zij niet voldoen aan de identificatieplicht?

Vraag 10

Waarom is ervoor gekozen om vreedzame personen die worden verdacht van een overtreding aan te houden, in plaats van hen ter plekke een boete te geven? Hoe verhoudt zich dit met het proportionaliteitsvereiste?

Vraag 11

Klopt het dat bij afvoer van de arrestanten in een arrestantenbus geen rekening is gehouden met corona-maatregelen? Klopt het dat bij het vasthouden van de arrestanten in een politiebureau geen rekening is gehouden met corona-maatregelen? Zo één van deze vragen met ja is beantwoord, waarom is daar geen rekening mee gehouden?

Vraag 12

Kunt u bevestigen dat bij een deel van de aangehouden personen vingerafdrukken zijn afgenomen en bij een ander deel niet? Hoe is besloten bij wie er vingerafdrukken zouden worden afgenomen? Wat is de wettelijke grondslag voor het afnemen van vingerafdrukken?

 • RIVM: 1.086 nieuwe besmettingen, 10 in Drenthe

  Informatie
  17 juni 2021 - 15:26
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 1.086 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 10 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 46 hoger dan gisteren. Er zijn de afgelopen...
 • KNMI waarschuwt voor (zware) onweersbuien vrijdag

  Informatie
  17 juni 2021 - 14:20
  DRENTHE - Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor vrijdag code geel afgekondigd vanwege (zware) onweersbuien. 'Komende nacht en morgenochtend trekken van het zuiden uit enkele stevige onweersbuien over het land noordwaarts, met name over de westelijke helft van het...
 • Mega Piraten Festijn op zaterdag 9 oktober weer naar Klazienaveen

  Informatie
  17 juni 2021 - 10:10
  KLAZIENAVEEN - Het Mega Piraten Festijn strijkt op zaterdag 9 oktober weer neer in Klazienaveen. Het affiche bevat weer vele grote namen uit de wereld van Nederlandstalige muziek. Van Gerard Joling tot Jannes, van Mooi Wark tot Jan Smit. De voorverkoop is inmiddels begonnen. Er zijn al enkele...
 • Bouw Zonnepark Exloosche Landen officieel van start met plaatsing eerste zonnepaneel

  Informatie
  17 juni 2021 - 10:10
  EXLOO - GroenLeven is gestart met de bouw van zonnepark Exloosche Landen, bij Exloo. Op maandag 14 juni is symbolisch het eerste zonnepaneel geplaatst door GroenLeven, de gemeente Borger-Odoorn en initiatiefnemer en inwoner van Exloo, Jan Reinier de Jong. Het zonnepaneel is de eerste van de...
 • Tynaarlo houdt in 2020 bijna €3 miljoen over

  Informatie
  17 juni 2021 - 10:10
  TYNAARLO - De gemeente Tynaarlo heeft in 2020 iets minder dan drie miljoen euro over gehouden. Dat is vooral te danken aan de verkoop van grond voor de vestiging van bedrijven en woningbouw. De uitgaven voor de jeugdzorg bedroegen vorig jaar 2,3 miljoen euro méér dan de gemeente ervoor kreeg van het...
 • Brandweerkazerne Smilde wordt verbouwd, jeugdsoos wordt gesloopt

  Informatie
  16 juni 2021 - 22:07
  SMILDE - De brandweerkazerne van Smilde wordt binnenkort verbouwd. Hiervoor moet plek worden gemaakt en daarom zal de jeugdsoos er achter worden gesloopt. De risico's voor de brandweer in Smilde zijn volgens de VRD te groot. Dit blijkt uit een inspectie onderzoek dat is uitgevoerd waarin is...
 • Natuurinrichting Oude Willem afgerond

  Informatie
  16 juni 2021 - 20:55
  OUDE WILLEM - De inrichting van 450 hectare natuur in het hart van het Drents-Friese Wold is klaar. Afgelopen vrijdag sloten de samenwerkende partijen de gebiedsontwikkeling in Oude Willem af tijdens een digitale bijeenkomst. Het voormalig landbouwgebied rond de Oude Willemsweg is omgevormd naar...
 • RIVM: 1.040 nieuwe besmettingen waarvan 11 in Drenthe

  Informatie
  16 juni 2021 - 15:18
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 1.040 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 11 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 22 lager dan gisteren. Er zijn de afgelopen...
 • Extra bussen tussen tussen Emmen en AZC Ter-Apel door nieuwe incidenten

  Informatie
  16 juni 2021 - 13:35
  TER APEL - Per direct worden er extra bussen ingezet tussen station Emmen en Ter-Apel. Hiermee willen de provincies Drenthe en Groningen optreden tegen de grote lijst met incidenten die zich voor doen op lijn 73, die veelal worden gebruikt door asielzoekers van het AZC Ter-Apel. Afgelopen maandag nog...
 • 21e editie van de Lies van Urk-prijs gaat alsnog door

  Informatie
  16 juni 2021 - 10:47
  EMMEN - Elk jaar wordt op de internationale vrouwendag op 8 maart de Lies van Urk-prijs uitgereikt aan een persoon of initiatief, dat zich op vrijwillige basis inzet voor emancipatie en participatie binnen de gemeente Emmen en die hierbij een voorbeeldfunctie heeft. Door corona kon de...
 • Jongeren in Diever zoeken verkoeling door zich te lanceren met kraan (video)

  Informatie
  15 juni 2021 - 21:59
  DIEVER - Een groep personen in Diever hebben wel een hele bijzondere manier gevonden om verkoeling te zoeken deze warme dagen. Zij laten zich door middel van een touw aan een kraan lanceren richting het water. Als er snelheid genoeg is gemaakt laat men zich los van het touw en valt men met een...
 • Aa en Hunze wil groen mee laten groeien met de wijk Nooitgedacht

  Informatie
  15 juni 2021 - 19:19
  NOOITGEDACHT - Het college van de gemeente Aa en Hunze kijkt samen met bewoners en de Provincie Drenthe naar een oplossing voor de bomenkap in Nooitgedacht. De gemeente vindt het belangrijk dat het groene karakter van de wijk behouden blijft. In samenspraak met bewoners zal er daarom meer groen...
 • Primair onderwijs in Hoogeveen blij met dienstverlening Bibliotheek

  Informatie
  15 juni 2021 - 19:19
  HOOGEVEEN - De Bibliotheek Hoogeveen wil kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen. En ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games. Sinds enkele jaren werken het onderwijs, de gemeente en de bibliotheek daarom nauw samen in het project Bibliotheek op School...
 • RIVM: 1.062 nieuwe besmettingen waarvan 16 in Drenthe

  Informatie
  15 juni 2021 - 15:17
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 1.062 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 16 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 163 hoger dan gisteren. Er zijn de afgelopen...
 • File op A28 door vrachtwagen met pech

  Informatie
  15 juni 2021 - 10:58
  HOOGHALEN - Op de A28 staat tussen Beilen en Assen een file vanwege een pechgeval. Ter hoogte van Hooghalen heeft een vrachtwagen pech gekregen. Daardoor is één rijstrook dicht. Richting Assen staat er inmiddels een file van zo'n drie kilometer. Weggebruikers moeten rekening houden met een...
 • Aa en Hunze haalt drie miljoen uit eigen reserve om jaarrekening rond te krijgen

  Informatie
  15 juni 2021 - 10:16
  GIETEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze heeft de jaarrekening 2020 en de bestuursrapportage 2021 in concept vastgesteld. Uit de jaarrekening blijkt dat de gemeente uit de eigen reserves 3 miljoen euro heeft bijgepast, met name veroorzaakt door tekorten bij...
 • 'Extra steunpakket voor culturele instellingen in Noordenveld'

  Informatie
  15 juni 2021 - 10:16
  RODEN - Culturele instellingen in Noordenveld kunnen een extra subsidie aanvragen voor schade die ze door corona hebben geleden. Tussen 1 juli en 31 oktober kan de subsidie worden aangevraagd. De subsidie wordt verdeeld op volgorde van aanvraag. De culturele instellingen zijn in 3 categorieën...
 • RIVM: 899 nieuwe besmettingen, 20 in Drenthe

  Informatie
  14 juni 2021 - 15:17
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 899 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 20 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 167 lager dan gisteren. Er zijn de afgelopen etmaal 3...
 • RIVM: 1.066 nieuwe besmettingen, 22 in Drenthe

  Informatie
  13 juni 2021 - 15:21
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 1.066 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 22 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 351 lager dan gisteren. Er zijn de afgelopen...
 • Muskeepad en expositie Muskee 80 Jaar geopend

  Informatie
  13 juni 2021 - 13:44
  GROLLOO - Met de benoeming van een weg naar Harry Muskee, het “Harry Muskeepad” en de opening van de nieuwe tentoonstelling in het C+B Museum heeft het Drentse Grolloo donderdag volledig in het teken gestaan van de oud-blueszanger. Op de dag waarop de leadzanger van Cuby & The Blizzards tachtig...
 • RIVM: 1.265 nieuwe besmettingen, 28 in Drenthe

  Informatie
  12 juni 2021 - 15:20
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 1.265 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 28 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 152 lager dan gisteren. Er is de afgelopen etmaal 1...
 • Drenthe benoemd tot experimenteergebied bij aanpak LNV voor duurzame landbouw

  Informatie
  12 juni 2021 - 13:43
  DRENTHE - Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft Drenthe aangewezen als experimenteergebied voor het verduurzamen van de landbouwsector. Het komende jaar werkt LNV aan het maken van een ‘basisset’ van concrete duurzaamheidsdoelen voor de gehele landbouwsector. LNV...
 • RIVM: 1.417 nieuwe besmettingen waarvan 34 in Drenthe

  Informatie
  11 juni 2021 - 15:17
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 1.417 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 34 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 190 lager dan gisteren. Er zijn de afgelopen...
 • Provincie Drenthe geeft €150.000,- voor herontwikkeling terrein 'De Gloep' Exloo

  Informatie
  11 juni 2021 - 08:51
  EXLOO - De provincie Drenthe geeft € 150.000,- subsidie voor de herontwikkeling van het voormalige fabrieksterrein ‘De Gloep’ in Exloo. Met dit geld wordt de oude melkfabriek gesloopt en wordt het totale terrein herontwikkeld tot een hoogwaardige woonomgeving. De ontwikkeling zorgt voor een...
 • Snelweg A28 Julianaplein richting Assen dit weekend dicht vanwege werkzaamheden

  Informatie
  11 juni 2021 - 08:51
  DRENTHE - Verkeer dat dit weekend vanaf Groningen naar Assen wil rijden moet rekening houden met een omleiding. Het gedeelte tussen het Julianaplein en de afslag Groningen-Zuid is volledig afgesloten van vrijdagavond 22:00 uur tot maandagochten 06:00 uur.. De rest van de A28 is wel gewoon...
 • Ontdek klassieke muziek van topmusici: Festival Veenhuizen gaat door

  Informatie
  10 juni 2021 - 21:41
  VEENHUIZEN - Tegen het decor van historische gebouwen, statige lanen en wondermooie natuur verrijst op 20 en 21 augustus 2021 het intieme festival met concerten, pop-up optredens, wandelingen en gezellige plekken voor een hapje en een drankje. Festival Veenhuizen is een uniek zomerfestival met...
 • Mensen geboren in 1989 en 1990 uitgenodigd voor coronavaccinatie

  Informatie
  10 juni 2021 - 20:33
  DRENTHE - Mensen uit 1989 en 1990 kunnen vanaf vandaag hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst maken. Dit kan via coronavaccinatie-afspraak.nl. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Zij ontvangen vanaf vrijdag 11 juni de uitnodigingsbrief voor de...
 • RIVM: 1.607 nieuwe besmettingen, 34 in Drenthe

  Informatie
  10 juni 2021 - 15:17
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 1.607 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 34 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 184 lager dan gisteren. Er zijn de afgelopen...
 • Het podium en de Tamboer organiseren nieuwe reeks tuinconcerten

  Informatie
  10 juni 2021 - 12:51
  HOOGEVEEN - Het Podium en De Tamboer organiseren vanaf vrijdag 2 juli samen een nieuwe reeks tuinconcerten in de tuin van het theater. De eerste reeks vond vorig jaar in september plaats en was volledig uitverkocht, dat smaakt naar meer! In de hele maand juli staan onder meer Frank Boeijen, Van Dik...
 • Aa en Hunze onderzoekt belangstelling deelauto's

  Informatie
  09 juni 2021 - 16:24
  Aa en Hunze - De gemeente Aa en Hunze wil graag deelauto’s beschikbaar stellen voor inwoners. Voordat dit ingevoerd wordt is de gemeente benieuwd naar het autogebruik door de inwoners en de belangstelling voor een eventuele deelauto. Daarom wordt hierover een online onderzoek gehouden. Binnen de...
 • RIVM: 1.791 nieuwe besmettingen, 38 in Drenthe

  Informatie
  09 juni 2021 - 15:19
  DRENTHE - Het RIVM heeft zojuist de nieuwe cijfers omtrent de coronabesmettingen vrij gegeven. Daarin laten zij weten dat er de afgelopen 24 uur 1.791 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Hiervan zijn er 38 in Drenthe. Het aantal besmettingen ligt 326 hoger dan gisteren. Er zijn de afgelopen...
 • Zonsverduistering donderdag waarschijnlijk goed te zien

  Informatie
  09 juni 2021 - 13:19
  DRENTHE - Morgen is er weer voor het eerst sinds 2015 sprake van een gedeelte zonsverduistering. Het gaat om een gedeeltelijk zoneclips, wat tussen 11:19 uur en 13:31 plaatsvindt. De zon wordt op het hoogtepunt om 12:23 uur voor 17 procent door de maan bedekt. Dit jaar lijkt het weer, in...
 • Kassa De Tamboer weer open op dinsdag en donderdag!

  Informatie
  09 juni 2021 - 13:06
  HOOGEVEEN - Theater De Tamboer is sinds afgelopen Dinsdag weer geopend op dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 15.00 uur. Iedereen kan weer langskomen voor het bestellen van kaarten, stellen van vragen en voor een kopje koffie of thee. Daarnaast kunnen lezers nu ook terecht in De Tamboer voor een...
 • Subsidie voor compact, aantrekkelijk en gezellig Coevorden

  Informatie
  09 juni 2021 - 13:06
  COEVORDEN - De provincie Drenthe stelt 600.000 euro subsidie beschikbaar aan de gemeente Coevorden voor de verbetering van de binnenstad. De gemeente gebruikt het geld om van de binnenstad een compact, aantrekkelijk en gezellig winkelgebied te maken. Hiermee bouwt het voort op de reeds ingeslagen weg...
 • Zo'n 15 kinderen starten met schoolgym in het water in Noord-Sleen

  Informatie
  09 juni 2021 - 13:00
  NOORD SLEEN - Het is 12.00 uur. Een strakblauwe hemel en een stralende zon. Ze staan te trappelen om het water in te gaan. Zo’n 15 kinderen van obs De Vlinderhof in Noord-Sleen beten Maandag het spits af. Het was de start van Schoolgym in het water, een initiatief van de gemeente Coevorden waarbij...
 • Bibliotheek Hoogeveen helpt bij vragen digitale overheid

  Informatie
  09 juni 2021 - 12:48
  HOOGEVEEN - Sinds maandag is Bibliotheek Hoogeveen gestart met een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Het IDO helpt burgers op weg als ze dingen willen regelen bij de overheid. Bijvoorbeeld bij huur- en zorgtoeslag, studiefinanciering, rijbewijs, (verkeers)boetes, pensioen en uitkeringen...
 • Winnaars voorronde kunstbende 2021 bekend

  Informatie
  09 juni 2021 - 12:47
  DRENTHE - Zondag zijn de winnaars van de voorronde van Kunstbende Drenthe 2021 bekendgemaakt. De voorronde vond plaats via een livestream in Podium Zuidhaege in Assen. Jongeren van 13 t/m 18 jaar streden in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater om de felbegeerde...
 • Deze zomer naar 't Nije Hemelriek? Dit zijn de nieuwe en oude regels

  Informatie
  09 juni 2021 - 10:28
  GASSELTE - Vanwege het mooie weer en de naderende zomervakantie wordt er de komende maanden drukte verwacht bij ‘t Nije Hemelriek en zwemplas het Gasselterveld. Staatsbosbeheer, gemeente Aa en Hunze en de Provincie Drenthe werken er hard aan om een bezoek aan het Gasselterveld zo veilig en...
Spinning loader