Lezing in dorpshuis over de Opgejaagden in Valthe

Lezing in dorpshuis over de Opgejaagden in Valthe

VALTHE - Woensdagavond 20 november vertelt Johan Withaar uit Emmen over de Opgejaagden in Valthe. Een lezing over een waargebeurd verhaal, waarbij wordt ingezoomd op het verraad, dat twee helpers het leven kostte.

De lezing wordt ondersteund met beelden en er zijn diverse manuscripten te bekijken. Aanvang 20.00 uur in het Dorpshuis Valthe, Hoofdstraat 54 in Valthe.

16 joden overleefden de oorlog
Het boek De Opjaagden heeft een lange voorgeschiedenis. Eigenlijk is het al geschreven in de oorlogsjaren, maar pas in 1982 zijn de aantekeningen van Ab van Dien op initiatief van welzijnswerk Valthe in boekvorm uitgegeven. In 2012 verscheen een herziene druk, met daarin een epiloog waarin Johan Withaar zorgde voor een verhaal áchter het verhaal. Bekend is dat 16 joden de oorlog overleefden, dankzij een groep strijders/verzorgers. De onderduikers werden verzorgd door een groep mensen, onder leiding van Albertus Zefat. Op 27 juli 1944 werd Zefat, na verraad, gearresteerd maar weigerde ook maar iets los te laten. Hij werd ter plekke doodgeschoten. Minder bekend is dat ook Jan Hendriks (1905-1944) zijn leven heeft gegeven om de joden te kunnen redden. Hij stierf onder erbarmelijke en onmenselijke omstandigheden in het concentratiekamp in Husum.

Er was meer...
Withaar raadpleegde de archieven en zocht naar de achtergronden. Hij plaatst elk persoon en elke gebeurtenis in een historisch perspectief. Stille helden van toen, niet alleen mannen, door Ab van Dien beschreven, probeert hij opnieuw te laten leven. In de lezing wordt verteld waarom er twee holen zijn geweest en worden de gevaren, waarmee de onderduikers te maken hadden globaal aangehaald. Nadrukkelijk komt het verraad ter sprake; was er verraad, hoe kon het over komen, waarom deed deze persoon dit en wat waren de gevolgen van het verraad?

Leden en gezinsleden van de leden van de vereniging hebben gratis toegang en niet-leden kunnen de lezing bijwonen tegen een entree van €5,00 per persoon.

Tiplijn