Veel animo voor seniorenproject ‘Gezond en Fit ouder worden’

Veel animo voor seniorenproject ‘Gezond en Fit ouder worden’

EMMEN - De buurtsportcoaches senioren van de gemeente Emmen organiseren samen met Icare en Sedna het project ‘Gezond en Fit ouder worden’.

Dit project is voor de inwoners van Angelslo in de leeftijd van 65 t/m 80 jaar. Het project begon maandag 31 oktober met een laagdrempelige fittest in het wijkcentrum van Angelslo. De animo is groot: maar liefst 190 mensen deden mee aan de fittest en 150 mensen doen mee met het vervolgprogramma.

De test was laagdrempelig en ook mensen met een chronische aandoening konden meedoen. De test werd dan geschikt gemaakt voor de mogelijkheden van de deelnemer. De test startte met het invullen van een vragenlijst. Daarna volgde een bloeddrukmeting. Deze deden de wijkverpleegkundigen die normaal gesproken ook werken in Angelslo. Daarna deden de deelnemers nog een handvaardigheidstest, een reactietest en 2 testjes om de lenigheid en been- en armspierkracht te meten. Aan het einde deden ze een korte conditietest.

Aan het einde van het testcircuit hadden de deelnemers een gesprek met een adviseur. Deze besprak met hen de testrestultaten en vertelde hoe ze kunnen meedoen aan een vervolgprogramma.

Mensen die minder goed scoren op de fittest of aangeven weinig sociale contacten te hebben, worden uitgenodigd om mee te doen aan een vervolgprogramma. Zij kunnen tien weken lang elke week een beweegactiviteit volgen. Daarnaast zijn er twee voorlichtingsbijeenkomsten en drie leef-en beweegstijl coachmomenten. Op die manier kunnen zij werken aan hun gezondheid.

Via M&Gezond moedigt de gemeente haar inwoners aan om gezond en fit te leven, zo ook ouderen. Ouderen die na dit project willen blijven bewegen, kunnen meedoen met een beweeggroep. De wijkverpleegkundigen van Icare blijven ook tijdens het vervolg van het project de bloeddruk bij de deelnemers meten. En medewerkers van Sedna blijven contact houden met de deelnemers om waar nodig hulp bieden.

Door het seniorenproject krijgen deelnemers het besef dat bewegen helpt bij een gezonde leefstijl. Daarnaast krijgen deelnemers ook nieuwe contacten in een wijk/dorp waardoor hun sociale omgeving groter wordt. Veel deelnemers vinden het leuk om mee te doen aan dit project. Mensen merken dat hun conditie verbetert, maar ze vinden het ook heel leuk om met wijkgenoten samen te bewegen. “Fijn dat ze zoiets organiseren. Het was erg gezellig en nog gezond ook! Ik ga me zeker aanmelden voor het vervolg.” aldus één van de deelnemers.

Tiplijn