Vergunninghouders aan de slag bij bedrijven Kortwijk

Vergunninghouders aan de slag bij bedrijven Kortwijk

SLEEN - Deze week begonnen drie vergunninghouders met een kennismakingsstage bij de bedrijven van de familie Kortwijk; de AH-winkels in Sleen en Nieuw-Amsterdam en de lunchroom in Sleen.

Insteek van de stage is een overgang naar betaald werk. De vergunninghouders worden begeleid door klantmanagers van de gemeente Coevorden. Zij maakten half april kennis met Bea en Susan Kortwijk. Uit deze kennismaking ontstond de samenwerking.

Accountmanager André Kolk en klantmanagers Marieke Arends en Marianne ten Cate zijn enthousiast over de samenwerking. Arends: ‘We vinden het belangrijk om te kijken wat er nodig is. Daarop is samenwerking dan ook gericht. We starten met een korte werkstage. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld taal en werknemersvaardigheden. Doel is om zo snel mogelijk toe te leiden naar betaald werk.’

Moeder en dochter Kortwijk zijn enthousiast over de samenwerking. Met een uitgebreid ontbijt in de lunchroom werd de samenwerking officieel afgetrapt. ‘Wij doen graag iets terug voor de maatschappij. We willen mensen die veel ellende hebben meegemaakt en uit hun geboorteland zijn gevlucht, een kans geven om hier een bestaan op te bouwen. Onze bedrijven groeien waardoor we die mogelijkheid kunnen bieden’, aldus Bea Kortwijk.

Wethouder Joop Brink: ‘Meedoen is voor een groot deel afhankelijk van het hebben van werk. Als je werkt, heb je een doel en ontmoet je mensen. Dat geldt voor iedereen dus ook voor vergunninghouders. In de begeleiding van de vergunninghouders wordt heel veel aandacht aan beheersing van de Nederlandse taal geschonken. Er wordt veel tijd gestoken in persoonlijke contacten met de vergunninghouders, maatwerk en contact met de bedrijven. Het is mooi om te zien dat dit zijn vruchten afwerpt’, aldus de wethouder. Onlangs startten zes vergunninghouders met een opleidingstraject in de installatietechniek, waarbij Coevorder installatiebedrijven en de gemeente nauw samenwerken.

De drie vergunninghouders wonen in Sleen, Coevorden en Schoonoord. Samrawit Zerai Tesfagebriel (33) woont met haar gezin in Sleen. Zij woont vijf jaar in Nederland en spreekt goed Nederlands. Ze startte vandaag bij de lunchroom in Sleen. Cheikh al Moussa (42) is afkomstig uit Syrië waar hij een kleine supermarkt had. Hij woont met zijn gezin in Coevorden. Zijn droom om in Nederland in een supermarkt te mogen werken, lijkt nu uit te komen. Hij gaat aan de slag bij de AH supermarkt in Nieuw Amsterdam. Amenay Mengsteab Gebremedhin (44) komt uit Eritrea en woont sinds 2016 met zijn gezin in Schoonoord. Amenay heeft in Eritrea gewerkt als bakker en soldaat. Hij heeft een werk-taalstage gedaan in Emmen en is blij met de kans die hij nu krijgt. Hij start vandaag bij de AH supermarkt in Sleen.

Tiplijn