Hoofddorp en Drentse Nijeveen kampioen vergroenen

Hoofddorp en Drentse Nijeveen kampioen vergroenen

NIJEVEEN - De Noord-Hollandse stad Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer) en het Drentse dorp Nijeveen (gemeente Meppel) zijn kampioen vergroenen.

Daarmee zijn ze de winnaars van de derde editie van de Groene Stad Challenge. De uitslag van de challenge werd vorige week bekend gemaakt tijdens het Urban Future event in Rotterdam.

Bij de steden eindigden Haarlem en Amstelveen op de tweede en derde plaats, bij de dorpen waren het zilver en het brons voor respectievelijk Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer) en Oude Wetering (gemeente Kaag en Braassem). Om tot de ranglijst te komen heeft de Groene Stad Challenge voor de derde keer het groen in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners van 124 gemeenten in Nederland geanalyseerd.

Groenpotentie benutten
Waar in eerdere edities van de Groene Stad Challenge is geanalyseerd welke dorpen en steden het groenst zijn, is dit keer de progressie van het groen onderzocht tussen 2020 en 2022. Hoofdanalist Joeri Meliefste, expert stedelijk groen bij Sweco: “Op basis van diverse geodata bronnen ( lucht- en satellietfoto's, de BGT) weten we dat er een enorme groenpotentie bestaat. Honderden vierkante kilometers zinloze verharding, parkeervakken, tuinen en platte daken kunnen benut worden voor stadsnatuur. Voor deze editie van de Groene Stad Challenge hebben we daarom onderzocht welke stad en welk dorp er het best in is geslaagd het bestaande groen te behouden én de aanwezige groenpotentie te benutten.”

Gemeente Haarlemmermeer uitblinker, goud voor Hoofddorp
De nieuwe aanpak levert verrassende inzichten op. Zo blijkt uit de vergelijking van de meetgegevens dat er in de diverse dorpen en steden van de gemeente Haarlemmermeer (NH) veel groen is bijgekomen. In de categorie steden komt Hoofddorp (75.000 inwoners) landelijk als beste uit de bus. Ook de dorpen Badhoevedorp (2de plek) en Nieuw-Vennep (9de plek), eveneens behorend tot de gemeente Haarlemmermeer, eindigen hoog op de ranglijst.

Drentse dorp Nijeveen heeft het meest vergroend
Na Assen als groenste stad van Nederland (editie 2022) komt ook dit jaar een plaats uit een Drentse gemeente als winnaar naar voren. Uit de onderzochte luchtfoto’s en geodata blijkt dat in het Drentse dorp Nijeveen (gemeente Meppel) het groen binnen de bebouwde kom het sterkst is toegenomen. Wethouder Jeannet Bos van de gemeente Meppel is blij met de award: “We zijn heel trots op de inwoners van Nijeveen dat dit dorp uit onze gemeente deze award heeft gewonnen! Het laat zien dat inwoners het belang inzien van vergroenen. Onze aanpak lijkt dus effect te hebben en dit is een mooie stimulans om door te gaan met de opgaven voor klimaat, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving, ook in andere dorpen en wijken van de gemeente Meppel.”

Tiplijn