Mega Piraten Festijn boet ook na 20-ste verjaardag niet aan kracht in; topsfeer in Borger (foto's) MPF/Facebook

Mega Piraten Festijn boet ook na 20-ste verjaardag niet aan kracht in; topsfeer in Borger (foto's)

BORGER - “Ik neem vaak mensen mee naar het Mega Piraten Festijn. Omdat je het niet kunt uitleggen. Ze kijken hun ogen uit.

Hoe een tent in no-time helemaal op de kop staat, wat voor feest het is, maar ook – en dat is de grote kracht van de organisatie – hoe snel de tent na afloop weer leeg is. Organisatorisch is het namelijk tot in de puntjes geregeld. En dan krijg je dus in vijf uur tijd het beste van de Nederlandstalige muziek te horen. Voor mij is dat misschien soms normaal, maar voor mijn gasten heeft het iets magisch!”

Aan het woord is Taeke Wouda. Als DJ van RADIONL is hij al zo’n tien tot vijftien jaar van de partij op het Mega Piraten Festijn. Om het voorprogramma te presenteren en om radio te maken. Hij kent het festival, dat dit jaar haar twintigste verjaardag viert dus van haver tot gort. 10 april 2004 vond de eerste editie plaats in Lemelerveld. Organisator Eddie Mensink lepelt de datum uit zijn blote hoofd op. Het festival is springlevend. De circa 8.500 bezoekers van het Mega Piraten Festijn in Borger kunnen erover meepraten. Ze krijgen een programma vol grote namen (onder andere Frans Bauer en Snollebollekes) voorgeschoteld. Uiteraard met flink wat Drentse inbreng. Jannes natuurlijk, de koning der piraten, maar ook Dutch Boys, Lucas & Gea en Mooi Wark. De populariteit van Jannes blijft indrukwekkend. De Drent, die qua imago de belichaming vormt van de kreet ‘hij is zo lekker gewoon gebleven’, wordt bijna aanbeden. Duizenden kelen brullen devoot zijn liedjes mee.

Warm welkom
Maar uiteindelijk maakt het op het Mega Piraten Festijn niet uit wie er staat. Als het liedje maar bekend is. En bekende liedjes heeft Vinzzent ook. Ondanks dat hij min of meer het festival mocht aftrappen, voelde hij zich meer dan welkom. “Het was het eerste Mega Piraten Festijn van het jaar. En niet te geloven, wat een ontvangst. Echt een warm welkom. Het was zo’n geweldige avond. Ik begon al meteen met Jeffrey Parmentier. Hij kondigde me onverwachts al aan. Samen deden we het nummer ‘Hey Parmentier’. En daarna zong ik mijn eigen nummer ‘Dromendans’. Het publiek was er zo ontzettend klaar voor. En wat later mocht ik nog een extra nummer doen. ‘Nog eentje dan’. Daarmee hebben Stef Ekkel en ik nu een hit. Stef was er jammer genoeg op dat moment nog niet bij, maar de volgende keer doen we het samen. Ik volg het Mega Piraten Festijn al jaren, nog ruim voordat ik bekend werd. Nu draai ik al vele jaren mee. Maar het blijft bijzonder. Ineens sta je tussen al die namen waar je vroeger enorm tegen op keek. Je bent part of the family. Ik kan niet uitleggen hoe trots ik ben. En ik meen dat echt: voordat ik ooit mocht optreden op het Mega Piraten Festijn, had ik er een soort droombeeld van. Hier in Borger viel alles op z’n plek. Dit is waarvoor ik gevochten heb en nu mocht ik het verzilveren.”

Familie
Stef Ekkel noemt op zijn beurt de ontvangst door de bezoekers een warm bad. “Wat een uitzinnig publiek weer. Aanvankelijk zou ik er helemaal niet staan, maar er viel een boeking weg, waardoor het toch nog kon. Maar het moest dus snel. Met Vinzzent zingen lukte jammer genoeg dus niet. Het Mega Piraten Festijn is voor ons als artiesten allemaal belangrijk. Nog steeds is het een feest der herkenning. Je kunt prima een keer wat anders doen dan normaal, ‘De Woonboot’ zong ik ook niet, maar je moet wel kiezen voor je bekende liedjes. Ik was er sinds de allereerste keer bij. En dan kom je weer in Borger en staat daar weer een tienmaster tent. Het is een grote familie. Dat blijft heel uniek!”

Enorm geluk
Organisator Eddie Mensink is dus ook dik tevreden. “We hebben enorm geluk gehad met het weer. Dat was vooraf best een discussiepuntje, want de berichten waren niet goed. Er werd onweer en regen voorspeld. Maar je kunt het zien, het is prachtig weer. We zijn de afgelopen dagen bij de opbouw zuinig geweest op het terrein. Alles is heel gebleven. En Frans Bauer en Snollebollekes waren erg goede keuzes. Bij Snollebollekes ging de hele tent weer van links naar rechts. Het was uniek dat die man er was, want die zie je niet overal meer! En zo was het gewoon weer een Mega Piraten Festijn met een geweldige sfeer. Zoals we die twintig jaar gewend zijn!”

Voor alle foto's van deze avond, klikt u op deze link.

Tiplijn