Bouw gestart van eerste coöperatieve zonnepark in gemeente Hoogeveen

Bouw gestart van eerste coöperatieve zonnepark in gemeente Hoogeveen

HOOGEVEEN - Op vrijdag 3 mei is de bouw gestart van Zonnepark Nieuwlande, het zonnepark van energiecoöperatie De Groene Wieken.

In aanwezigheid van het bestuur van De Groene Wieken, vertegenwoordigers van de gemeente en ontwikkelaar PowerField werd de eerste paal geslagen door wethouder Jeroen Westendorp van de gemeente Hoogeveen.

Energiecoöperatie De Groene Wieken stimuleert het gebruik van duurzame en lokaal opgewekte energie in de gemeente Hoogeveen. De coöperatie bestaat uit vrijwilligers en leden uit Elim, Hollandscheveld en Nieuwlande. Om het zonnepark te kunnen realiseren werkt De Groene Wieken samen met PowerField, ontwikkelaar en eigenaar van het naastgelegen Zonnepark Hollandscheveld.

Een zonnepark met oog voor de omgeving
PowerField neemt de ontwikkeling en de bouw van het zonnepark op zich. Na de bouw draagt PowerField het eigenaarschap over aan De Groene Wieken. Het zonnepark is dan in 100% lokaal eigendom van de energiecoöperatie en haar leden. De opbrengsten van de energie zet De Groene Wieken in om maatschappelijke en duurzame doelen in de omgeving te stimuleren. Naar verwachting wordt het zonnepark over enkele weken in gebruik genomen.

Voorafgaand aan de bouw heeft PowerField de landschappelijke inpassing aangelegd. Zo wordt ervoor gezorgd dat het zonnepark zo goed mogelijk opgaat in de omgeving. Aan de oostzijde is een groensingel aangeplant. Dit levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit in het gebied en vermindert het zicht op de zonnepanelen vanuit de omgeving.

Voorzitter Guus Wessels van De Groene Wieken: “Het is een intensief en complex project geweest, waar onze vrijwilligers veel tijd in hebben gestoken. Het is daarom geweldig om het zonnepark nu tot leven zien te komen. We kijken er naar uit om in onze omgeving zelf duurzame stroom op te wekken en vooral om de opbrengsten ook weer lokaal in te zetten.”

“Dit is het eerste coöperatieve zonnepark in onze gemeente. Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Jeroen Westendorp, wethouder van gemeente Hoogeveen. “We waarderen de grote inzet van alle mensen die zich inzetten in energiecoöperatie De Groene Wieken en ook de samenwerking met PowerField hierin.”

Jeffrey Janssen, Project Manager bij PowerField: “PowerField vindt het belangrijk dat we de buurt helpen en laten meeprofiteren van onze projecten. We zijn dan ook erg blij dat we dit zonnepark samen met De Groene Wieken kunnen realiseren. Met Zonnepark Nieuwlande en Zonnepark Hollandscheveld dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Hoogeveen.”

Tiplijn