Onderzoek: Drenthe koploper investeren zonnepanelen Pixabay

Onderzoek: Drenthe koploper investeren zonnepanelen

DRENTHE - In Drenthe heeft 43,9% van de woningen zonnepanelen. Dit percentage ligt een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%.

Drenthe is hiermee zelfs koploper van heel Nederland. Wel zijn er grote verschillen op gemeenteniveau. Zo vind je in Tynaarlo zelfs op 56,8% van de woningdaken zonnepanelen, in Meppel was dit ‘slechts’ 34,4%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Meeste zonnepanelen in Tynaarlo
In Tynaarlo had in het tweede kwartaal van 2023 zo’n 57% van de woningen zonnepanelen. In geen enkele andere Nederlandse gemeente ligt dit percentage zo hoog, volgens de meest recente cijfers. De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

1. Tynaarlo: 56,8% van de woningen heeft zonnepanelen.
2. Midden-Drenthe: 52,4% van de woningen heeft zonnepanelen.
3. Westerveld: 50,7% van de woningen heeft zonnepanelen.
4. De Wolden: 50,2% van de woningen heeft zonnepanelen.
5. Aa en Hunze: 49% van de woningen heeft zonnepanelen.

In Meppel lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. 34,4% van de inwoners wekt hier zelf zonne-energie op.

Toename van ruim 67% in 2,5 jaar tijd
Het aantal Drentse woningen met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 67,3%. In 2020 ging het om zo’n 60.000 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot ruim 100.000. De toename is minder sterk dan landelijk gemiddeld (+93,3%).

Ook zijn er grote verschillen per gemeente. In de gemeente Noordenveld zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen (+86,5%), maar ook in Emmen (+85,9%) en Tynaarlo (+84,4%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. In Westerveld (+45,8%) was de toename tussen december 2020 en juni 2023 juist het minst sterk.

“Het is een opvallend grote versnelling in de aanleg van zonnepanelen, die natuurlijk past in de energietransitie. Maar vergeet ook niet dat dit de periode is waarin ook de energieprijzen flink zijn gestegen. Dat heeft ook zeker bijgedragen aan deze fikse opmars”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit.  

Zonnepanelen in combinatie met dynamisch contract 
Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract, dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Bij de andere contracten kun je de in de zomer opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik in de winter. Bij dynamische contracten werkt het dus anders. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom teruglevert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren. Als je een elektrische auto hebt, is het verstandig om die op te laden als de prijzen negatief zijn. Het voordeel van een dynamisch contact is ook dat je er meteen van profiteert wanneer de prijs op de markt daalt.

Tiplijn