Drents wandelknooppuntennetwerk is gerealiseerd en klaar voor gebruik

Drents wandelknooppuntennetwerk is gerealiseerd en klaar voor gebruik

DRENTHE - In heel Drenthe en in de Friese gemeente Ooststellingwerf kun je vanaf vorige week donderdag eenvoudig wandelroutes uitstippelen op het in totaal 11.554 kilometer lange wandelknooppuntennetwerk.

Donderdagmiddag werd het gerealiseerde wandelnetwerk feestelijk en officieel geopend tijdens het Drentse wandelcongres 2024, georganiseerd door provincie Drenthe en Recreatieschap Drenthe.

In Echten verzamelden zich bijna tweehonderd wandelliefhebbers en kenners voor een middag vol wandelinspiratie. Er werd gesproken over waarom Drenthe zich zo goed leent voor wandelen, hoe wandelingen uit te stippelen zijn en hoe er ingespeeld kan worden op diverse wandelwensen en -trends.

Wandelroutes uitstippelen
“Het wandelnetwerk dient als kompas voor wandelaars en iedereen kan eenvoudig korte of langere routes ontdekken door van knooppunt naar knooppunt te wandelen,” vertelt Dick Dijkstra, directeur Recreatieschap Drenthe. “De knooppuntenroutes voeren wandelaars via verharde en onverharde wegen door prachtige Nationale Parken, fraaie dorpen, landerijen en onontdekte plekjes in de gemeenten.”

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je heel eenvoudig zelf online een wandelknooppuntenroute uitstippelen? De routeplanner van Wandelnet is daarvoor een heel handige tool: http://wandelnet.planner.routemaker.nl/planner/wandelen.

Drenthe als aantrekkelijke en vitale provincie
“Naast fietsprovincie willen we ons ook als wandelprovincie van Nederland profileren,” stelt Willemien Meeuwissen, gedeputeerde provincie Drenthe. “Dit wandelnetwerk door heel Drenthe is een prachtige aanvulling op het wandelaanbod dat aansluit bij de behoefte van de wandelaar. Het maakt wandelen in het aantrekkelijke Drentse landschap nog makkelijker en toegankelijker en inwoners en toeristen kunnen de omgeving opnieuw gaan ontdekken.”

Aansluiting op andere routes
De knooppuntenroutes voeren wandelaars langs diverse horeca, attracties, musea en bezienswaardigheden. Ook sluit het wandelnetwerk aan op verschillende dorpsommetjes, al bestaande wandelnetwerken in de gemeenten en op het wandelknooppuntennetwerk van Overijssel, Friesland, Groningen en Duitsland.

Beheer wandelnetwerk Drenthe
Provincie Drenthe en de Drentse en Friese gemeente Ooststellingwerf hebben Recreatieschap Drenthe gevraagd het wandelnetwerk te ontwikkelen, in samenwerking met verschillende terreinbeherende organisaties en dorpsbelangen. Recreatieschap Drenthe verzorgt, samen met vrijwilligers, het beheer en onderhoud. Meer informatie over het wandelnetwerk is te vinden op de website van Recreatieschap Drenthe: www.recreatieschap.nl.

Tiplijn