Dokter Drenthe en Facet werken samen aan een gezonder Drenthe

Dokter Drenthe en Facet werken samen aan een gezonder Drenthe

EMMEN - Op donderdag 15 februari hebben Dokter Drenthe, Facet, Biblionet Drenthe, DNK en Bibliotheek Hoogeveen een intentieverklaring getekend om samen te werken.

Het doel is een digitaal vaardiger en gezonder Drenthe. Mensen ondersteunen die vanwege onvoldoende basisvaardigheden niet (goed) aan de slag kunnen met de digitale mogelijkheden rond zorg en gezondheid.

Medische gegevens inzien via een patiënten portaal, informatie zoeken op Thuisarts.nl of een video­consult met de huisarts. Er zijn steeds meer digitale mogelijkheden om je gezondheid te monitoren en te regelen. Ook de communicatie met zorgaanbieders verloopt steeds vaker digitaal. Maar veel mensen hebben hiervoor onvoldoende basisvaardigheden. Ze hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Terwijl juist zij relatief vaker zorg nodig hebben. Daarom hebben Dokter Drenthe en de bibliotheken van Drenthe de handen ineen geslagen.

Uniek in Drenthe; warme doorverwijzing
Een mooie ontwikkeling in dit project is dat huisartsen in Drenthe, als enige regio in Nederland, sinds kort ‘warm’ kunnen doorverwijzen naar de lokale bibliotheek via VIPLive, een digitaal platform voor zorgverleners. Met één druk op de knop bij de huisarts of praktijkondersteuner is het contact gelegd met de bibliotheek in de buurt van de patiënt voor een training of scholing.

Lokale samenwerking
Facet is al met verschillende huisartsenpraktijken in de gemeente Emmen in gesprek. Zo heeft de huisartsenpraktijk Spier en Ten Napel in Bargeres eind januari een digitale week voor haar patiënten gehouden. Tijdens deze week werden patiënten geïnformeerd over het nieuwe patiëntenportaal. Medewerkers van Facet waren gedurende de week aanwezig om te helpen bij het aanmaken van een mailadres, dat nodig is om in te loggen op het patiëntenportaal en andere diensten op het gebied van digitale vaardigheden.

Tiplijn