Daniël Van den Berg uit Roden in de startblokken voor eerste editie Staatsloterij NK klunen

Daniël Van den Berg uit Roden in de startblokken voor eerste editie Staatsloterij NK klunen

DRENTHE - Het aftellen is begonnen: honderdtwintig Nederlandse schaatsfans halen de komende weken hun schaatsen uit het vet om zich op te warmen voor het Staatsloterij NK Klunen.

Uit ruim 2.000 aanmeldingen zijn zij uitverkoren om op 11 februari naar het Friese Sneek te komen om zich tijdens een 100 meter lange sprint tot Nederlands beste kluner te laten kronen. Daniël van den Berg uit Roden strijdt mee voor de titel ‘Kampioen Staatsloterij NK Klunen 2024’ en maakt daarmee kans op de hoofdprijs van 5000 euro, een fantastische reis naar Zweeds Lapland en tickets voor de Grand Prix marathonschaatsen in Luleå.

Op 11 februari wordt in Sneek - één van de elf Friese steden - het Staatsloterij NK Klunen georganiseerd om zo het oer-Hollandse tafereel van het klunen levend te houden. Schaatsfans uit heel Nederland hebben in de afgelopen weken massaal gehoor gegeven aan de oproep die Henk Angenent en Erben Wennemars aan schaatsminnend Nederland hebben gedaan om zich op te geven voor dit bijzondere evenement. Te midden van een aantal bekende schaatshelden uit het verleden zullen de honderdtwintig geselecteerde deelnemers aan de start verschijnen. Het belooft een sfeervolle wedstrijd te worden, die het publiek en de deelnemers terugbrengt naar oude tijden. Zo worden de supporters, geheel in de geest van de Elfstedentocht, door een dweilorkest helemaal in de stemming gebracht en kunnen zij zich laven aan warme erwtensoep en koek en zopie.

Vastberaden voor de winst
Daniel van den Berg uit Roden is erg enthousiast over zijn deelname aan het Staatloterij NK Klunen, een droom die voor hem werkelijkheid wordt. “Mijn liefde voor de schaatscultuur is enorm; het is immers onlosmakelijk verbonden met onze Nederlandse identiteit. Deze wedstrijd ademt de charme en nostalgie van de Koek en Zopie-sfeer van vroeger’’, vertelt Daniël. Hoewel hij zichzelf niet als professioneel schaatser of kluuner beschouwt, benadrukt Daniël dat hij vastberaden is en gaat voor winst. “Ik ben een echte doorzetter en ga vol voor de winst. Hopelijk heb ik een goede kans om straks als winnaar over de streep te komen.’’ 

Oude tijden herleven
Het Staatsloterij NK Klunen bestaat uit zes voorrondes van elk twintig deelnemers, waarbij zij alles uit de kast halen om zich tot Nederlands beste kluner te laten kronen. Als eerbetoon aan de Tocht der Tochten is elke heat vernoemd naar iconen die onlosmakelijk zijn verbonden aan de Elfstedentocht. Zo herinnert de eerste heat – Van Benthem Ronde – aan Evert van Benthem die in 1985 en 1986 achter elkaar de Elfstedenstocht won. Na deze ronde start de Van Der Hoorn-heat. Vervolgens geven Eric Hulzebosch en Tineke Dijkshoorn het startschot voor de voorrondes die naar hen zijn vernoemd. De heats worden afgesloten met de Seinstra Ronde en de Angenent Ronde – vernoemd naar Klasina Seinstra en Henk Angenent. Henk geeft na deze zes heats het startschot voor de Vedettenronde: de spannende finale waarin de deelnemers een ultieme poging doen voor de titel ‘Kampioen Staatsloterij NK Klunen 2024’. Degene die tot Nederlands snelste kluner wordt uitgeroepen, wint 5.000 euro en een onvergetelijke reis naar Zweeds Lapland, waar hij of zij het GP marathonschaatsen kan beleven langs de start/finish straat.

Tiplijn