Nominaties Raspaard en Rasveulen 2023 bekend

Nominaties Raspaard en Rasveulen 2023 bekend

ZUIDWOLDE - Op 4 januari worden tijdens de nieuwjaarsontmoeting in het gemeentehuis van Zuidwolde de winnaars van het Raspaard en het Rasveulen 2023 bekend gemaakt.

Wanneer inwoners meedenken en -doen in plannen van de gemeente, of de gemeente denkt en doet mee in plannen van inwoners, dan dragen ze samen bij aan een samenleving waarin iedereen zich herkent. Burgemeester Inge C.J. Nieuwenhuizen: ‘Inwoners en ondernemers, de instellingen en de gemeente: samen werken we aan een vitaal De Wolden. En daar zijn we trots op. Door jaarlijks één van de vele initiatieven van onze inwoners uit te roepen tot Raspaard De Wolden, laten we zien dat we als gemeente trots zijn en respect hebben voor dat wat deze inwoners met hun initiatieven mogelijk maken.’ De geboorte van het Rasveulen dit jaar, beloont jongeren die ook initiatiefrijk zijn. Zo stimuleren we de kracht van jongeren in de Woldense samenleving.

Dit jaar zijn zes initiatieven genomineerd voor het Raspaard:

- Boerendrokte: evenement rondom museumboerderij Karstenhoeve in Ruinerwold Boerendrokte is al vier jaar lang drie keer per jaar een evenement belangstellenden. Dit wordt gedaan door middel van toneel en met behulp van vele vrijwilligers, waaronder inwoners van Ruinerwold. Het trekt gemiddeld per dag 400 belangstellenden.
- Vrijwilligers zwembad De Waterlelie, Zuidwolde: Stichting zwembad De Waterlelie maakt het zwembad beschikbaar voor 40.000 tot 55.000 bezoekers per seizoen. Dit kan door de hulp van zo'n 40 vrijwilligers.
- Volksfeest Zuidwolde: vrijwilligers organiseren al jaren het volksfeest dat de mensen in Zuidwolde verbindt.
- De Perenpluk Ruinerwold: een uniek perengoed stoofperenfeest en perenveiling voor inwoners en andere belangstellenden door jong & oud in Ruinerwold. Ondernemers en boerenerven haken hierop aan en ontvangen op deze dag bezoekers op hun erf.
- Vrijwilligers Zwembad Ruinen: volgend jaar bestaat de Stichting zwembad Ruinen 10 jaar en door alle enthousiaste vrijwilligers kunnen inwoners en toeristen fijn zwemmen in het zwembad.
- XMAS Party Ruinerwold: na het sluiten van de café Centraal en zalencentrum De Klok, neemt een groep jeugd uit Ruinerwold het initiatief betreft uitgaan, samenkomen en het vieren van de kerstdagen. Ze laten zien hoe je er een feest van maakt.

Inwoners van De Wolden weten als geen ander wie voor de titel in aanmerking komt. Zij hebben deze enthousiaste vrijwilligers genomineerd. De jury, de winnaars van 2022 werkgroep Theaterspektakel Mina Koes, en het college van burgemeester en wethouders, maakt de winnaar van dit jaar bekend tijdens de nieuwjaarsontmoeting in het gemeentehuis van Zuidwolde op donderdag 4 januari om 19.30 uur.

Rasveulen geboren
Dit jaar werd het Rasveulen ‘geboren’; dé prijs voor jongeren van 6-18 jaar die met een initiatief hun buurt, dorp of De Wolden mooier maken. Het is dus de eerste keer dat deze nieuwe prijs wordt uitgereikt. De volgende jongeren zijn genomineerd:
- Oppep bankje door Jill (9), een vrolijk bankje op het schoolplein van de Groene Hartschool in Zuidwolde waar je op kunt gaan zitten als jij je even alleen, niet prettig of verdrietig voelt. Dat ziet dan een ander en hij/zij komt naar je toe om te kletsen of je mee te vragen om mee te gaan spelen.
- Beeld De Wolf, bij kindertheater de Wijk, 2 jongens (14), zelfgemaakt kunstwerk.
- Bloembollen project school Koekange groep 7 & 8 van de Rozebottel plantten bloembollen om het fietspad richting de Wijk kleurrijker te maken.

Tiplijn