Mariska (47) ruimt zwerfvuil op tijdens het uitlaten van haar honden met speciale app

Mariska (47) ruimt zwerfvuil op tijdens het uitlaten van haar honden met speciale app

BARGER OOSTERVELD - Mariska Tukker (47) woont in Barger-Oosterveld, sinds een aantal jaren is ze terug in dit mooie dorp.

Ze woont vlakbij het bos waar ze graag en veel loopt met haar honden. Tegelijkertijd ruimt ze zwerfafval en heeft daar veel plezier in, al springen haar de tranen ook wel eens in de ogen van wat er allemaal ligt.

Mariska merkt nauwelijks iets van het statiegeld op blikjes, ze vindt er nog steeds héél veel en zou graag zien dat het statiegeldbedrag wordt verhoogd om inleveren aantrekkelijker te maken.

Af en toe gebruikt ze de app HelemaalGroen om haar route te registreren. Ze vindt het vooral leuk om te kunnen zien waar anderen aan de slag geweest zijn. Ondertussen geniet ze van boeiende ontmoetingen, al denkt  iemand soms wel eens dat ze een taakstraf heeft. Van de gemeente kreeg Mariska zakken en een grijper. Ze verzamelt haar opgeraapte afval thuis en na een bericht aan EMCO wordt alles vlot opgehaald. De gemeente heeft ook inleverpunten.

Mariska is lid van de groep 'Hondenfeest' waarvan de leden vaak en in verschillende samenstellingen samen met hun honden wandelen. Nu en dan organiseren ze een zwerfvuil opruimdag met elkaar. De laatste keer liepen ze zeven kilometer en raapten 1500 kilo afval waaronder veel grof vuil, tot complete vloeren aan toe. Het samen bezig zijn zorgt voor veel plezier en maakt tegelijkertijd de omgeving stukken schoner. Grote wens van Mariska is dat niemand meer 'zomaar' iets weggooit.

Zo werkt HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app.helemaalgroen.nl wanneer je zwerfvuil gaat rapen,  dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land www.helemaalgroen.nl

Dit in 2019 door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief  wordt breed gedragen. In het hele land zijn inmiddels 13.977 deelnemers  actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route dan verveelt het nooit. Gemeente Emmen telt nu 104 deelnemers bij HelemaalGroen, daar kan nog best wat bij. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen.

Tiplijn