Stukjes glas van zonnepanelen en roetdeeltjes in omgeving van uitgebrande woonboerderij gevonden; wat moet je doen? Gemeente Aa en Hunze

Stukjes glas van zonnepanelen en roetdeeltjes in omgeving van uitgebrande woonboerderij gevonden; wat moet je doen?

GASSELTERNIJVEEN - Aan het einde van de vrijdagavond heeft een grote brand gewoed in een woonboerderij aan de Gasselterboerveen in Gasselternijveen. Hierbij is een schuur en woonboerderij uitgebrand.

Door de brand zijn de zonnepanelen op het dak van het pand geknapt en stukken glas en roetdelen meegevoerd door de rook in noordoostelijke richting. In dit gebied kunt u stukken glas en roet vinden. Hieronder kunt u lezen wat u moet doen als u glasscherven vindt of roetdeeltjes aantreft.

Heeft u roetdeeltjes of brokstukken van de brand in de tuin

- Trek handschoenen aan waar scherven niet doorheen kunnen.
- Pak brokstukken op en gooi ze weg bij het restafval.
- Was zwarte aanslag met een warm sopje van auto’s, tuinmeubels en speeltoestellen af.
- Controleer plekken waar kinderen spelen en maak die goed schoon zoals bij de vorige punten staat beschreven. Kleine kinderen doen vaak hun handen in hun mond. Ook stoppen ze soms grond of andere dingen die ze op straat vinden in hun mond. Daardoor kunnen ze gemakkelijk roet binnen krijgen.
- Zit er roet in de zandbak? Schep dit weg en vervang het door schoon zand.
- Spoel schoenen af met water voordat u naar binnen gaat.
- Zit er roet op de gewassen in je moestuin? Die kunt u dan beter niet eten. Kunt u ze schillen of pellen? Dan kunt u ze daarna wel eten.

Heeft u een stuk land waarin stukken glas en roetdelen zijn gevonden

- Heeft u dieren in het land? Haal deze dan naar binnen. De delen kunnen schadelijk zijn voor uw dieren.
- Doe een melding bij uw verzekeraar via de opstalverzekering. Leg hierin de situatie uit. Zij adviseren over hoe het land schoongemaakt kan worden en wat er mogelijk is binnen uw verzekering.

Bent u agrariër?

- Heeft u dieren in het land? Haal deze dan naar binnen. De delen kunnen schadelijk zijn voor uw dieren.
- De delen kunnen terecht zijn gekomen in het gras of in de gewassen. Bent u aan het maaien of oogsten? Zamel het gemaaide gras of geoogste gewas apart in en gebruik het niet als diervoeder.
- Neem contact op met LTO verzekeringen en leg de situatie uit. Zij kunnen u adviseren hoe het land schoongemaakt kan worden.

Heeft u vragen over gezondheid? Neem dan contact op met de GGD. Heeft u vragen over het schoonmaken van uw terrein? Neem contact op met uw verzekeraar.

Tiplijn