Zomer nog niet begonnen en nu al problemen met droogte Istock

Zomer nog niet begonnen en nu al problemen met droogte

DRENTHE - De officiële zomer begint pas op 21 juni, maar nu al hebben we problemen met de droogte in onze provincie.

Als je naar buiten kijkt zie je al verkleurd gras. Dit zal niet overal meer groen zijn, maar op veel plaatsen is dat al geel aan het worden. Dat betekent dat het nu al veel te droog is in de natuur.

In Drenthe hebben we al ruim vijf weken geen regen meer gehad en de komende tijd zullen we - op een toevallig passerend buitje na - ook geen regen gaan krijgen. Ook gaan de temperaturen fors omhoog, naar plaatselijk 30 graden. Zelfs een lokale hittegolf sluiten ze vanuit het KNMI niet uit. De droogte zal dus nog wel even aanhouden, en dat is voor de natuur geen goed nieuws.

Droogte in het verleden
Als we kijken naar de afgelopen jaren dan zitten we dit jaar redelijk hoog in de cijfers met het neerslagtekort. We beginnen altijd in april met tellen en eindigen eind september. De maanden april en mei waren vrij nat, maar de tweede week van mei werd het ineens droog en daarna viel er geen drup regen meer. Dat laat de grafiek onderaan de tekst goed zien, met een stijgende donkerzwarte lijn (foto: knmi).

Als we verder kijken in die grafiek, zien we ook een rode lijn waar we op dit moment tegenaan komen te staan. Dat is het recordjaar van 1976. Dat was het meest droge jaar uit de geschiedenis. Het is nog even afwachten of we dit gaan halen, maar op dit moment komen we daar goed in de buurt.

Droogtejaar 2018
Waar we op dit moment al wel overheen zijn is het droogtejaar 2018. Weet u dat nog? Wekenlang 25 graden en zelfs hoger, een hittegolf die een aantal weken duurde, hitteplannen die in werking werden gesteld. En hulpdiensten die in de hele provincie brand na brand aan het blussen waren omdat de natuur zo droog was dat elk vonkje uitgroeide tot een grote natuurbrand.

Op dit moment heeft de veiligheidsregio officieel nog niet opgeschaald naar een hoger niveau, maar dit zal niet lang meer duren. Er is al wel gevraagd om in de natuur extra waakzaam te zijn en uit te kijken met open vuur. Gooi dus niet zomaar je sigaretten weg, ga niet zomaar barbecueën in de natuur en speel vooral niet met een aansteker (ja, ook dat is meerdere malen de oorzaak geweest van een enorme natuurbrand).

Tiplijn