Ernstig zieke Johan Tammes (65) uit Veenoord wil nog één keer meedoen aan de Fietselfstedentocht

Ernstig zieke Johan Tammes (65) uit Veenoord wil nog één keer meedoen aan de Fietselfstedentocht

VEENOORD - In 2018 slaat het noodlot voor Tammes (65) uit Veenoord toe. Hij krijgt kanker en artsen geven hem nog een maand te leven. Dat is inmiddels vijf jaar geleden. Tien keer eerder wist hij de Fietselfstedentocht uit te fietsen waar al meer dan 100 jaar 15.000 deelnemers aan meedoen. In mei 2022 kreeg Tammes te horen dat er meer snelgroeiende tumoren op zijn hersenstam zichtbaar zijn, maar dat weerhield hem er niet van om alsnog van start te gaan en het tiende kruisje binnen te halen.

Door: Wendy Drent

Grote wens
Nog één laatste keer mee te kunnen doen, is zijn grote wens. ,,Of hij de tocht van 235 kilometer kan halen is echter nog maar de vraag'', zegt zijn goede vriendin Lianne Vinke. ,,Zijn ene been is nu vier centimeter dikker dan het andere been en hij kan bijna niet lopen. Maar hij moet en zal elf keer meedoen want elf steden zijn elf kruisjes”.

Die laatste tocht is een belangrijke drijfveer voor Tammes en de artsen hebben hem op het hart gedrukt zoveel mogelijk te genieten nu het nog kan. Op de vraag of het wel verantwoord is om zo’n lange afstand te fietsen antwoordt Vinke: ,,Hij mag van de artsen niet alleen fietsen. Zijn zoon Renaldo fietst met hem mee en ze starten aanstaande maandag 29 mei om 7:20 uur vanuit Bolsward.’’

Tegenslagen
Tammes heeft twee keer COVID gehad en in januari hadden de artsen hem opgegeven. Ook is hij heel benauwd en trainen zit er haast niet meer in. ,,Twee weken geleden is hij nog van de fiets af gereden. Hij heeft wel genoeg tegenslagen gehad’’, zegt Vinke.

De artsen hebben in maart dit jaar twee nieuwe tumoren in zijn hoofd geconstateerd en hij heeft uitzaaiingen in zijn bekken en longen. Ondanks zijn ernstige ziekte en alle tegenslagen telt voor hem nu nog maar één ding: 11 kruisjes halen. Het doet hem goed dat mensen hem een hart onder de riem steken. ‘’Met tegenslagen leer je omgaan en pijn wen je aan. Ik zal altijd doorgaan”, zegt een vastberaden Tammes.

Tiplijn