Mega Piraten Festijn Borger groot succes en met tienduizend bezoekers uitverkocht

Mega Piraten Festijn Borger groot succes en met tienduizend bezoekers uitverkocht

BORGER -  “Dit kan nog jaren door. Het Mega Piraten Festijn hier in Borger is weer uitverkocht en weer zie je hoe het publiek uit het dak gaat. Het is zo geweldig om hier op het podium te staan.”

Lucas en Gea kijken terug op weer een fijn optreden. Meteen na absolute publieksfavoriet Jannes, altijd lastig, dat beamen ze ook. Maar dat weerhield het publiek er niet van om weer hard mee te zingen. “Twintig jaar geleden waren we er ook al bij om bij het eerste Mega Piraten Festijn in Lemelerveld. Het is hartstikke mooi dat we telkens weer gevraagd worden. Het festival is absoluut belangrijk voor ons. Als je hier staat, hoor je erbij. En backstage is het één grote familie. Iedereen kent elkaar al zo lang…”

William Bossong, de bassist/spreekstalmeester van Mooi Wark, kan dat alleen maar beamen. Hij is er afgelopen zaterdag al vroeg. “Ze hebben hier een opblaaskerk, die in het teken staat van happy høken. Daar staan Wim Salabim, Boer Bennie en de Beatcrooks. Een piratenfeestje in het klein. Ik mag daar mc’en men plaatjes draaien. Een mooi excuus om vroeg van huis te gaan. En het is ook mooi om alle andere artiesten weer te spreken en een biertje te drinken met de opbouwers. Ik kom uit Emmer-Compascuum, dit is een soort thuiswedstrijd. Er lopen hier heel veel bekenden.”

Hij herinnert zich nog de eerste keer dat hij bij het Mega Piraten Festijn was. “Dat was in 2005 of 2006 in Zelhem. Backstage hadden ze toen blikjes. Daar hebben we zo verschrikkelijk gezopen dat zelfs de organisatie zoiets had van ‘nou, nou…’ Ik weet niet of het aan ons lag, maar volgens mij hebben ze sindsdien nooit meer blikjes gehad. Ik weet nog dat ik met Dennie Christian stond te praten. Maar ik dacht dat hij Bert Heerink was. Echt. En op basis daarvan stelde ik ook mijn vragen. Hij moet wel gedacht hebben: ‘Wat een lul!’”

Eddie Mensink, de organisator van het Mega Piraten Festijn ziet dat het goed is. Hij is natuurlijk ook gerust gesteld door Eef Stel, al jaren de weerman van het festival. “Het wordt een lekkere fijne festivalavond”, zegt Eef. “De wind valt niet helemaal weg. De eerste kans op regen is om een uurtje of twee. En dat had ik veertien dagen geleden al voorspeld…” Eddie: “We trappen hier het Mega Piraten-seizoen af. Met een paar nieuwe stemmen. Marco Schuitmaker bijvoorbeeld: Engelbewaarder, de hit van nu. Dat is ook goed met het oog op de toekomst. Dit is de zeventiende keer in Borger. Ze blijven het hier leuk vinden. Je zit hier middenin piratengebied, het festival hoort hier thuis. We merken ook dat de inwoners van Borger ook erg betrokken zijn. Tijdens de opbouw liep het hier de hele dag door. Allemaal belangstellenden. En dat is prima. Iedereen is hier dan welkom voor een bakkie koffie.”

Nieuwe generatie
Jannes mag rond kwart voor tien op. Al bij zijn eerste lied, loopt hij het podium af om de barriërs te beklimmen. Duizenden handen gaan omhoog. De tent kolkt. En ‘die handen, die handen, die handen’ krijgen geen rust. Bij zijn tweede lied ‘Zwevend naar ’t geluk’ mogen die weer de hemel in. Naderhand klinkt een stormachtig gejuich. Jannes geniet. Het wordt tijd voor zijn nieuwe single ‘Monika’. En ook die valt in goede aarde en wordt al hard meegezongen. Jannes maakt zijn zegetocht af met ‘Adio Amore Adio’, ‘Oh Leonora’ en ‘Mijn naam is Jannes’. Met waarschijnlijk meer dan 150 Mega Piraten Festijnen op de teller, zou je zeggen dat hij het zo onderhand wel gewend is, maar niets is minder waar. “Ik geef dit optreden een 9,5”, zegt hij na afloop. “Een tien is perfect, dat geef ik mezelf nooit, maar een 9,5 zeer zeker.” Zijn ogen lichten enthousiast op: “Zag je hoe ze Monika meezongen? Geweldig toch? Het was de derde keer dat ik het lied live zong. Ik dacht, ik doe na Leonora maar gewoon weer eens een meisje. Hier werk je naartoe. Dit is wat mij betreft een van de grote momenten van het jaar.” De komende maand zit zijn agenda goed gevuld. “Gelukkig wel”, zegt hij. Maakt hij zich daar dan wel eens zorgen over? “Zorgen vind ik een groot woord, maar hier word ik gewoon blij van. En wat mooi is, wil je houden. Er gaat ook een tijd komen dat het minder gaat. En je wilt dat het gelijkwaardig blijft. Ik zie hier nu dat er een nieuwe generatie opgroeit met mijn muziek en dat is alleen maar mooi.”

Laten raken
Het publiek wil ondertussen alleen maar meehossen, -zingen en –deinen. Als het liedje maar bekend is. Vandaar dat ook een relatief wat minder bekende artiest als Marcels Nederpop gewoon goed scoort. Zijn versie van ‘Ik wil je, blijf bij me’ van De Kreuners wordt dus ook gewoon hard meegezongen. En dat gebeurt ook bij de liedjes van Ancora. Zanger Patrick Jongschaap hoeft maar één keer ‘boeruh’, te brullen en de tent doet mee. Al dik een jaar draagt de act het nummer ‘Door storm en woeste regen’ op aan de vissers en de boeren. Het lied, een bewerking van ‘You’re the Voice’ van John Farnham, wordt keihard meegebruld. “We treden vaak op in de noordoostelijke provincies”, vertelt Harm Wolters, een van de leden van Ancora, na afloop. “Hier zongen ze ook alle liedjes weer mee. Maar bij de reguliere optredens, met een langere setlist, gebeurt dat ook. We zien hoe we steeds bekender worden. Hoe onze nummers ook steeds sneller worden opgepakt door de zenders en het publiek. Elke keer sta je weer te knipperen met de ogen: ‘Wat gebeurt hier’. Maar een jaar later is het nog gekker en sta je weer perplex.” Maar, zo benadrukt hij ook: het is echt niet overal en altijd zo uitbundig. “Patrick Jongschaap wordt daar wel eens onzeker van. ‘Ze deden helemaal niet mee’. Maar dan spreek je mensen uit het publiek na afloop en hoor je alleen maar ‘wat mooi’ en ‘wat prachtig’. Genieten is niet altijd de handjes omhoog. Genieten is ook je hart openen en je laten raken door de teksten. Want mensen raken met je teksten is heel belangrijk. Achter wat je geeft, moet een verhaal zitten.”

Het feest dendert verder. Natuurlijk breekt het publiek iets na half een de tent af bij ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker; natuurlijk is het afsluitende optreden van Mooi Wark een inkopper. Het lijkt erop dat Lucas en Gea gelijk hadden. Dit kan nog jaren door.

Voor alle foto's die deze avond gemaakt zijn klikt u op deze link

Tiplijn