Kunstwerk Vredeveldtunnel Assen officieel in werking gesteld

Kunstwerk Vredeveldtunnel Assen officieel in werking gesteld

Vandaag vond de officiële inwerkingstelling van het kunstwerk Assen van Assen in de Vredeveldtunnel plaats. Wethouder Gea Smith heeft met kunstenaar Matthias Oostrik het kunstwerk in werking gesteld.

Het interactieve lichtkunstwerk Assen van Assen is gemaakt door Matthias Oostrik en Happy Tunnel. Het verbeeldt de verbinding tussen de landelijke oostkant en de stedelijke westkant van de stad. Iedere passant in de tunnel activeert een uniek lichtspel.

Na een korte speech door wethouder Gea Smith en kunstenaar Matthias Oostrik konden de genodigden in de tunnel een kijkje nemen. Daar werd door de kunstenaar extra uitleg over het kunstwerk gegeven.

Het kunstwerk
Het interactieve lichtkunstwerk de Assen van Assen in de Vredeveldsetunnel verbeeldt de uitwisseling van energie tussen de landelijke oostkant en de stedelijke westkant van Assen. Bezoekers die de tunnel binnengaan activeren een uniek spel van licht. Het werk beoogt van de tunnel een herkenbare publieke ruimte te maken die geborgenheid biedt, het natuurlijke karakter van de buitenstad verknoopt met de stedelijkheid van de binnenstad en zo de identiteit van Assen versterkt.

Het 34 meter lange kunstwerk is van gecorrodeerd staal wordt aangebracht tegen de zuidwand van de spoortunnel. Over het staal wordt in drie lagen een abstract netwerk van licht aangebracht. Dit netwerk is gebaseerd op het stratenpatroon aan weerszijde van de tunnel. De eerste laag is een glanzende tekening van het stratenpatroon. De tweede laag wordt gevormd door uit het staal gesneden lijnen, met een verschillend karakter aan beide zijden: een landelijk vloeiend karakter aan de oostkant en een stedelijk karakter aan de westkant. De derde laag bestaat uit een interactieve animatie achter de lijnen in blauw en wit licht.

De interactieve animatie wordt geactiveerd door bezoekers die de tunnel binnenkomen. Elke bezoeker zet een een unieke animatie in gang, waarbij lichtstromen een weg zoeken naar de andere kant van de tunnel. In het samenspel tussen verschillende en tegenovergestelde lichtstromen ontstaat een steeds veranderend lichtspel. De transfer vanuit de buitenstad naar de binnenstad en vice versa leidt zo tot een ervaring die natuurlijk aanvoelt maar ook altijd blijft verrassen.

Henk Smit
Tiplijn