Kwekerij Arends in Paterswolde sluit na 97 jaar.

Kwekerij Arends in Paterswolde sluit na 97 jaar.

PATERSWOLDE - Na bijna een eeuw kweken verlaten op 30 juni de laatste planten het bedrijf en sluit het boek van de kwekerij in Paterswolde. De eigenaren Matthijs en Hilde Barendse-Arends transformeren de kassen naar een caravanstalling.

In 1926 begon Berend Arends, de opa van Hilde, de kwekerij aan de Onlandseweg in Paterswolde. In de beginjaren werden er diverse soorten groente gekweekt. Vooral de Paterswoldse aardbeien waren erg geliefd in Stad en Ommeland. Na de groente groeide het bedrijf in de jaren ‘60-‘80 met de teelt van Azalea’s naar de huidige oppervlakte van ruim 50.000 m2. De laatste 20 jaar werden er vooral diverse soorten lavendels gekweekt. Waren de aardbeien vooral voor de locale markt, de lavendels vonden veelal hun eindbestemming in het buitenland. Dit voorjaar is het laatste teeltseizoen.

Aangezien er geen toekomst is voor een kwekerij op deze locatie hebben Matthijs en Hilde besloten om te stoppen met de teelt van Lavendel. Hun veredelingsbedrijf wordt wel voortgezet. De kassen, allen voorzien van betonvloeren, zijn zeer geschikt voor stalling van caravans, campers e.d.

Enthousiast vertelt Matthijs dat de aanmeldingen voor de stalling binnenstromen. Gelukkig is er in de 40.000 m2 kassen veel ruimte en kunnen ze wel 1.500 objecten stallen.

De ondernemers hebben veel zin in deze nieuwe uitdaging, maar het blijft bijzonder dat er na bijna 100 jaar een eind komt aan het familiebedrijf.

Tiplijn