Crisis of niet: steeds meer Drenthen kiezen voor dure smartphone

Crisis of niet: steeds meer Drenthen kiezen voor dure smartphone

DRENTHE - Drastisch bezuinigen door de hoge inflatie? Bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone houden Drenthen daar nauwelijks rekening mee.

In het derde kwartaal van 2022 ging 48% van de Drenthen namelijk voor een smartphone die duurder is dan € 500. Dezelfde tijd vorig jaar kocht 39% van de kopers een prijziger model. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer.nl en Mobiel.nl op basis van eigen data.

In Drenthe is de behoefte aan een prijzige smartphone flink gestegen, maar toch ligt het percentage mesnen dat kiets voor een dure smartphone hier het laagst. Ook in Groningen (49%) ligt het percentage het laag: goedkopere modellen zijn hier meer in trek. Flevolanders kiezen het vaakst voor een dure telefoon. Hier legt 64% van de kopers minstens € 500 neer voor een nieuwe smartphone. 

“Best een verrassende uitkomst”, zegt Edwin Harms van Independer. “Bij Independer zien we juist dat veel mensen gaan vergelijken op autoverzekeringen en zorgverzekeringen om zo flink wat geld te besparen. Bij een smartphone kiezen ze juist wel voor een duur model. Terwijl er ook een groot aanbod is van prima toestellen onder de 500 euro”.

Wel besparen op type abonnement
Wel besparen steeds meer Drenthen op hun abonnement. Steeds meer smartphonegebruikers kiezen namelijk voor een voordeliger sim only abonnement in plaats van een mobiel abonnement. In het derde kwartaal van het jaar ging het om 38% van de smartphonegebruikers, terwijl het in dezelfde periode in 2018 nog ging om 18% van de Drenthen. 

“Deze trend is al langer aan de gang. Mensen kopen een dure smartphone omdat ze deze intensief en gedurende een langere periode kunnen gebruiken. Zo ligt de gemiddelde levensduur van een mobiele telefoon inmiddels ruim boven de 3 jaar”, aldus Lucas van Reeken van Mobiel.nl.