Nieuwe generatie ontdekt het Mega Piraten Festijn in Borger (foto's) Mega Piraten Festijn

Nieuwe generatie ontdekt het Mega Piraten Festijn in Borger (foto's)

BORGER - Eddie Mensink, organisator van het Mega Piraten Festijn, geeft het eerlijk toe. Hij heeft het in de afgelopen jaren wel eens somber ingezien.

“Ik heb wel eens gedacht: ‘Het wordt nooit meer als vroeger. We houden allemaal beperkingen’.” Maar de lach is terug. Het Mega Piraten Festijn dat afgelopen zaterdagavond plaatsvond in Borger, geeft daar ook alle reden toe. Het is weer een echt ouderwets feest, met tienduizend bezoekers finaal uitverkocht, zonder welke coronabeperking dan ook. En de sfeer? Alsof er nooit corona is geweest. Even is de boze buitenwereld ver weg.

Op het Mega Piraten Festijn maakt het eigenlijk helemaal niet zo veel meer uit wie er op het podium staat. Als het liedje maar bekend is. Natuurlijk scoren de grote namen nét iets beter. Het publiek breekt decibellenrecords na afloop van Jannes’ ‘Zwevend naar ’t Geluk’. Een aanzwellend gebrul dat een eigen dynamiek heeft. Scanderende groepen bezoekers, gejuich, ‘Jannes, Jannes’, het neemt om de beurt de overhand. En doet bijna pijn aan de oren. Jannes straalt. De Drent kan natuurlijk niks verkeerds doen bij deze thuiswedstrijd. Na afloop van zijn set spreidt hij met een gelukzalige lach triomfantelijk zijn armen. Het is volbracht. En zo’n feest is het ook bij Mooi Wark. Als de band het podium betreedt, zet bassist/publieksmenner William Bossong meteen een enthousiast ‘Boeruh’ in. De tent brult mee. En vervolgens is de set een inkoppertje. Met als afsluiter natuurlijk: ‘In de Blote Kont’. Overal zien we wilde hospartijen. Vrijwel de hele tent doet mee. En ook good old Henk Wijngaard scoort. In een rap tempo jast hij er diverse hits doorheen. Van ‘Met de Vlam in de Pijp’ tot ‘Hé Suzie’ en ‘Beun de Beunhaas’. Het enthousiasme van het publiek is enorm. Elk nummer wordt met een luid gejuich ontvangen en vervolgens hard meegezongen. Dat zijn dan allemaal grote namen. Maar als eventjes later de nieuwe act ‘Marcel’s Nederpop van Toen’ het podium betreedt, is het ook raak. Het is Marcel Swerissen die eerder zong in bands als Bad Medicine en Melrose. Gewapend met een gitaar en een piano brengt hij klassieke Nederlandstalige hits van weleer. Van ‘Klap maar in je Handen’ van Peter Koelewijn tot ‘Marianneke’ van Drukwerk. En ondanks dat hij meteen na Jannes moet, niet de meest dankbare plek op het affiche, brult het publiek mee. De melodie is bekend; Swerissen heeft een goede strot en wat maakt het dan verder uit? En ondertussen staan Lucas & Gea met een gespannen blik in de ogen te wachten tot zij het podium op mogen. Want de trein dendert voort… En blijft doordenderen. Evert Baptist, ‘de Nachtegaal van het Noorden’, krijgt de tent op z’n hand. Dat geldt ook voor Ancora, die zelfs, zo vertellen ze naderhand, een beetje overdonderd waren door het succes.

Keukentafel

Op de tribune spreken we een paar bezoekers aan. Het zijn Theo en Lia Visscher uit Borger met wat schoonfamilie. En ze blijken een bijzondere relatie met het Mega Piraten Festijn te hebben. “Jaren geleden heb ik samen met enkele vrienden een feest met Tiroler muziek georganiseerd. Omdat er hier op dat moment verder weinig te doen was. We trokken iets van 2.500 man”, vertelt Theo. “Het jaar erop, het was de beginperiode van het Mega Piraten Festijn, zat Eddie samen met Menno Muis (Lukassen Produkties, red.) bij ons aan de keukentafel. Om te bekijken of ze de datum konden overnemen.” Theo lacht en kijkt om zich heen. “En dit is het geworden.” Achter de schermen helpt hij nog steeds mee met allerhande klusjes. Gewoon voor de hobby. “Of ik trots ben? Túúrlijk!” En ook Lia is trots. “Dit feest is een aanwinst voor Borger. Een extra dorpsfeest, zo moet je het zien!”

Heftige tijd

Bert Koops, zanger/gitarist van Mooi Wark, is vooral blij dat het allemaal eindelijk weer kan. Vorig najaar was er een kort venster, waarin vier Mega Piraten Festijn konden plaatsvinden, maar daarna kwam er al snel weer een nieuwe lockdown. “Echt waardeloos was dat”, stelt hij. “Zit je net weer lekker in de flow, moet je weer stoppen. Maar gelukkig mag nu alles weer. Maar het is wel elke keer wennen. Het was een heftige tijd. Eind april 2020 kreeg ik een TIA. Daarna ben ik ook geopereerd. En daarna revalideren. Fit worden. Veel gitaar spelen. Ik heb ook heel veel nieuwe nummers geschreven, ik schat zo’n twaalf tot vijftien. En ik niet alleen. De andere jongens ook. We komen binnenkort met een nieuwe single. Dat gaat een spektakel worden…”

Jannes heeft zich in de afgelopen jaren niet verveeld. Hij maakte videoclips; hielp zijn kinderen in hun Meubelshop in Emmen; haalde zijn Code 95; kocht een vrachtwagen en begon een handeltje in oud ijzer. En dat bevalt goed. “Ik ben ook echt van plan dat één à twee dagen in de week te blijven doen.” Maar nu is het weer vol gas op het podium. “Dit doe je samen met de organisatie die toch elke keer een risico neemt, het publiek en de andere artiesten. Ik zie hier nu een nieuwe generatie. Het Mega Piraten Festijn verbindt de mensen weer. Dat voel je. Jongeren die nu zelf een Mega Piraten Festijn meemaken, nadat ze er jarenlang van hun oudere broers of zussen over hebben gehoord. Laatst sprak ik nog een paar jongeren. Ze lieten me foto’s zien van vroeger. Zij met mij. Toen nog kinderen, een jaartje of vijf, zes. Nu staan ze zelf in de kroeg. ‘Weet je nog toen?’”  

‘Iedereen is gek’

Eddie is ondertussen weer dik tevreden. “Ik ben echt heel blij. We hebben ook weer enorm geluk gehad met het weer. We zitten in Borger ook wat later in het voorjaar dan normaal. De ondergrond is nu perfect. Geen last van drassigheid. En natuurlijk een erg grote tent. En, ik blijf het zeggen, het is een verademing dat we zonder beperkingen kunnen werken. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen die evenementen organiseert.”

En presentator/amateurfilosoof Willie Oosterhuis ziet ondertussen ook dat het goed is. “De artiesten zijn nog gekker in de kop dan normaal. Ze zijn niet te houden. En het volk is ook gek. Iedereen is gek. We zijn nu zo’n drie jaar verder. De kinderen die toen 12 waren, zijn nu 15. En die komen hier nu ook naartoe. Het jongt aan. En ze zingen alles mee. Alle liedjes. Echt, dit houdt nooit meer op!”

Voor alle foto's van afgelopen zaterdag klik je op deze link