Steeds meer werkgevers proberen hun werknemers te stimuleren om op de fiets naar het werk te komen.

Iedereen kan zijn eigen redenen hebben om te fietsen naar zijn werk, zeker omdat er zoveel voordelen aan fietsen zitten. In deze tekst lees je precies wat de voordelen zijn van het fietsen naar je werk.

Het is heel goedkoop
Naar je werk op de fiets is goedkoper dan met het openbaar vervoer, en zeker goedkoper dan met de auto. Dit komt omdat je weinig kosten hebt om naar je werk te fietsen. Natuurlijk heb je wel de aanschafkosten van de fiets, maar je bent bijv. geen geld kwijt aan brandstof. Ook heb je wat kosten aan het onderhouden van de fiets, maar deze zijn veel lager dan die van een auto of een scooter. Ook ben je geen extra kosten kwijt, iedere keer dat je de fiets pakt. Tot slot heb je natuurlijk geen parkeerkosten voor je fiets.

Eindelijk aan je conditie werken!
Ben jij iemand die nooit tijd heeft om naar de sportschool te gaan, of een andere sport te doen, omdat je te druk bent met andere dingen? Door op de fiets naar je werk te gaan, kun je flink aan je conditie werken, zonder veel meer tijd kwijt te zijn. Na verloop van tijd kun je zelfs in hogere versnellingen fietsen, om je benen meer uitdaging te geven. Na een aantal weken zul je al merken dat je een betere conditie en sterkere benen hebt. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je meerdere trappen op moet lopen.

Duurzaam reizen
Er zijn weinig vervoersmiddelen zo duurzaam als fietsen. Naast dat je geen uitlaatgassen uitstoot tijdens het fietsen, is de productie ook relatief duurzaam. Doordat er in een fiets maar een beperkte hoeveelheid materiaal gaat, hoeft er tijdens de productie dus minder materiaal gebruikt te worden. Als je een fiets hierin vergelijkt met de grondstoffen die nodig zijn om een auto te produceren, dan valt dit in het niets.

Voor een goede gezondheid
Naast een goede conditie, zitten er ook nog voordelen voor je gezondheid aan het fietsen naar je werk. Mensen die regelmatig fietsen hebben een veel lagere kans op hart- en vaatziekten. Doordat je je ook fitter voelt, ga je ook lekkerder in je vel zitten. Hierdoor helpt fietsen ook tegen verschillende mentale problemen, zoals een depressie. Iemand die regelmatig fietst, voelt zich dus veel beter. Zeker in de zomermaanden kan het heel aangenaam zijn om lekker een stuk te fietsen. Heb je de hele dag op kantoor gezeten, dan kan het fietsen een heerlijke ontspanning geven. Of het zorgt er juist voor dat je goed wakker bent, voor je aan de werkdag begint.

Fietsen kan gezellig zijn
Zijn er collega’s welke dezelfde route fietsen als jij, dan kan fietsen naar je werk ook een sociale activiteit zijn. Door samen te fietsen vliegt de tijd, en bouw je een betere band met je collega op. Fietsen is dus een uitstekend moment om eens te socialiseren. Je komt op de fiets ook makkelijker in contact met andere mensen dan in een auto. Ook met je kindje fietsen is natuurlijk heel leuk. Zorg er wel voor dat je de juiste inchmaat hebt. Zo is bijvoorbeeld een kinderfiets 24 inch geschikt voor een kindje van 130 centimeter lang.

Zorg altijd dat je kinderen fietsen op een fiets die geschikt is voor hun lengte!

Zeg doei tegen de files
Een fiets gaat misschien niet zo snel als een auto, je staat er ook minder mee stil. Zeker wanneer je je in de stad naar je werk moet verplaatsen, kan het zomaar zijn dat fietsen veel sneller is. In grote steden is dit voordeel nog groter, omdat deze steden zo min mogelijk auto’s proberen toe te laten.