Zo helpt factoring jouw bedrijf groeien Istock

Zo helpt factoring jouw bedrijf groeien

REGIO - Misschien heb je er al weleens van gehoord, maar heb je nooit echt begrepen wat de voordelen er nou eigenlijk van zijn: factoring. 

Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarbij je facturen binnen een dag betaald worden. Dat zorgt er onder andere voor dat je het geld direct terug in je bedrijf kunt stoppen en je bedrijf zo sneller kan laten groeien. Hoe dat precies zit? Dat lees je hier.

Factoring: wat is het en wat kost het?

Met factoring verkoop je als het ware je facturen aan een factoringmaatschappij. Dat doe je om onder andere van de betalingstermijn af te komen. De afspraken met je opdrachtgever blijven staan, zo ook de betalingstermijn, maar je draagt deze over aan de factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt jouw factuur binnen 24 uur en zo heb je vrijwel direct je geld om weer terug te kunnen investeren in je bedrijf. De factoringmaatschappij houdt bij het betalen van jouw factuur een vergoeding in. Deze vergoeding wordt ook wel een factorfee genoemd. De factorfee wordt berekend over het totale bedrag van een factuur. Vaak ligt het percentage van de factorfee tussen de 0,5% en 5%. Hierin geldt meestal dat hoe hoger de omzet van je bedrijf is, hoe lager de factorfee uitvalt. Daarnaast hangt de hoogte van de factorfee ook af van de afspraken die je met de factoringmaatschappij hebt gemaakt. 

Traditionele factoring of American factoring?

Er zijn meer soorten factoring, maar de meest gebruikelijke soorten factoring zijn wel traditionele factoring en American factoring. Bij traditionele factoring maakt een bedrijf langdurige afspraken met een factoringmaatschappij. Dit langdurig contract, meestal vanaf 2 jaar, heeft strenge voorwaarden. Een groot voordeel hieraan is dat het gehele debiteurenbeheer bij de factoringmaatschappij komt te liggen, omdat alle facturen naar de factoringmaatschappij gaan. Dat is iets anders bij American factoring. Bij deze soort factoring mogen ondernemers en bedrijven namelijk zelf bepalen welke facturen ze naar de factoringmaatschappij willen sturen. Bij American factoring gelden dan ook minder strenge voorwaarden en worden er kortere contracten gesloten. Wel is het zo dat de factorfee een stuk lager ligt bij traditionele factoring dan bij American factoring.

Wat heb je aan factoring?

Zoals we eerder hebben genoemd, kun je met factoring de snelle betaling van je factuur vrijwel direct investeren in je bedrijf. Door je factuur te verkopen aan een factoringmaatschappij, verbeter je de cashflow van jouw bedrijf en kan je het bedrijf sneller laten doorgroeien. Een ander voordeel van factoring is dat het bedrijf het debiteurenbeheer van je overneemt. Bij de verkoop van een factuur wordt namelijk ook de inning bij de debiteur overgedragen aan de factoringmaatschappij. Bovendien controleert de factoringmaatschappij altijd eerst of een opdrachtgever wel kredietwaardig is. Dat maakt dat factoring ook de financiële risico’s verkleint die jouw bedrijf kan lopen. Factoring kan dus voor een betere cashflow zorgen, verkleint financiële risico’s en bevordert de groei van jouw bedrijf.

Tiplijn