Zoveel betaal je voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering Getty

Zoveel betaal je voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

DRENTHE - Misschien heb je de term “beroepsaansprakelijkheidsverzekering” wel eens voorbij horen komen, maar weet je niet precies wat hij inhoudt. Als dat het geval is, dan is dit artikel iets voor jou. Hier leggen we je namelijk snel en simpel uit wat deze verzekering inhoudt. Bovendien vertellen we je wat meer over de kosten van de verzekering. We sluiten af met een tip om te besparen op de maandelijkse premies. Waardevolle informatie, dus lees snel verder!

Wat is het precies?
Als je niet weet wat deze verzekering inhoudt, maak je dan geen zorgen. Het is namelijk niet heel ingewikkeld. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering sluit je af ter bescherming tegen de financiële gevolgen van schadeclaims die ontstaan zijn, doordat je een fout hebt gemaakt bij het beoefenen van je beroep. Laten we kijken naar een voorbeeld.

Stel je voor dat je een financieel adviseur bent. Het is jouw taak om je klant te voorzien van goed financieel advies. Maak je een fout bij het uitbrengen van een advies, dan kan dat flinke financiële gevolgen hebben voor je klant. In zo’n geval kan je klant ervoor kiezen om die schade op jou te verhalen. Aangezien het in dit soort situaties vaak gaat om grote schadebedragen, is het slim om hiervoor een verzekering af te sluiten. Met de juiste verzekering hoef je namelijk niet zelf op te draaien voor de kosten.

Wat valt er onder de dekking?
Net als bij je zorgverzekering, zijn er bij een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven bepaalde dingen die wel onder de dekking vallen en dingen die niet onder de dekking vallen. Verzekeraars zijn vrij om te bepalen waarvoor ze wel een vergoeding uitkeren en waarvoor niet. Ook de hoogte van de vergoedingen mogen ze zelf bepalen. De exacte dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verschilt dus per verzekeraar.

Hoeveel kost het?
Net als de dekking verschilt de premie ook per verzekeraar. Verzekeraars zijn redelijk vrij om te bepalen hoeveel ze maandelijks rekenen voor hun polissen. Dat maakt het lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je kwijt zult zijn aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bovendien worden de premies berekend aan de hand van veel factoren. Die factoren verschillen per situatie. Zo betaal je in sommige branches meer dan in andere branches. De ene branche brengt nu eenmaal meer risico’s met zich mee dan andere branches.

Hoe kun je besparen?
Het is goed mogelijk om te besparen op de premies van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. We noemden eerder al even dat iedere verzekeraar een andere premie rekent. Door deze premies met elkaar te vergelijken, kun je ervoor zorgen dat je bespaart op je maandelijkse kosten.

Staar je echter niet blind op de premies. De dekking is uiteindelijk namelijk het belangrijkste. Betaal je een lage premie, maar ontvang je vervolgens geen vergoeding omdat je een slechte dekking hebt? Dan ben je onderaan de streep alsnog duur uit.

Tiplijn