Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering?

Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering?

Het is een vraag die veel mensen zich stellen: hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering eigenlijk? De kosten van een juridisch conflict kunnen behoorlijk fors zijn, dus is het interessant om je hiertegen te verzekeren?

Als je je dit afvraagt, dan ben je zeker niet de enige. In dit artikel gaan we daarom dieper in op de kosten van een rechtsbijstandverzekering. Ook geven we een paar tips waarmee je mogelijk kunt besparen op je premie. Lees dus snel verder!

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een rechtsbijstandverzekering precies? Met deze verzekering krijg je juridische bijstand en dekking voor de kosten die ontstaan tijdens juridische procedures. Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld conflicten met je werkgever, een geschil met de buren of een conflict in het verkeer. Als je juist verzekerd bent, dan krijg je de hulp die je nodig hebt en worden de kosten meestal grotendeels vergoed.

De kosten

Wat kost een rechtsbijstandverzekering nu precies? Het is lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je precies zal moeten betalen. De kosten van een rechtsbijstandverzekering kunnen namelijk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren die de premie bepalen, is de dekking die je kiest. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie zal zijn. Bij rechtsbijstandverzekeringen begin je met een basisverzekering die je uitbreidt met modules voor conflicten in het verkeer, op het werk, enzovoort. Hoe meer van dit soort modules je selecteert, hoe meer je per maand kwijt bent. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren zoals je leeftijd en gezinssituatie een rol bij het bepalen van de premie.

Verzekeraars bepalen zelf welke premie ze rekenen. De ene verzekeraar kan daardoor duurder zijn dan de andere. Vaak is het dus best zinvol om goed je huiswerk te doen en aanbieders met elkaar te vergelijken. Staar je hierbij echter niet blind op de prijs, want als je hierdoor kiest voor een polis met een slechte dekking, dan kun je alsnog duur uit zijn als je in een conflict terechtkomt en bepaalde kosten niet vergoed worden.

Besparen op je verzekering

Een manier om te besparen op je rechtsbijstandverzekering is door meerdere verschillende soorten verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden namelijk pakketkortingen aan als je bijvoorbeeld naast je rechtsbijstandverzekering ook je autoverzekering en inboedelverzekering bij hen afsluit. Hoe meer verzekeringen je dezelfde verzekeringsmaatschappij onderbrengt, hoe hoger je korting. Soms kan je totale korting op die manier oplopen tot meer dan 10%.

Let wel: niet iedere verzekeraar biedt dit soort kortingen aan, dus je doet er goed aan om dit van tevoren te checken. Mocht je ervoor kiezen je verzekering bij een andere maatschappij onder te brengen, controleer dan ook of je er niet op achteruit gaat qua dekking. Goed je huiswerk doen, kan je veel geld besparen!

Tiplijn