20 populaire spellen in Nederland Istock

DRENTHE - Het is geen geheim dat Nederlanders graag en veel spelletjes spelen. Of het nu gaat om traditionele spellen die al generaties lang worden gespeeld in ons land, of om moderne videogames die de grenzen van het digitale vermaak verleggen, spellen brengen ons samen, stimuleren onze creativiteit en bieden vaak een welkome afleiding van het dagelijks leven.

In deze lijst vertellen we je graag meer over 20 erg populaire spellen in ons land. We kijken zowel naar klassiekers zoals traditionele bordspellen als naar meer moderne favorieten zoals videogames.

Sjoelen

Laten we beginnen met een iconisch en typisch Nederlands bordspel, dat al meerdere generaties erg populair is. Bij sjoelen moet je houten schijven door gleuven aan het einde van een tafel schuiven om punten te scoren. Dit vereist dus behendigheid en precisie, en is een favoriet tijdverdrijf tijdens familiebijeenkomsten, feestdagen en andere sociale evenementen. Enkele biertjes erbij maken het nog leuker!

Poker

Poker is een tijdloos kaartspel dat wereldwijd wordt gespeeld, en in Nederland is het niet anders. Je kan poker vrijwel overal spelen, denk aan informele potjes poker bij je thuis of zelfs een professioneel toernooi. Je kan het tegenwoordig zelfs online spelen, en dit is zelfs de populairste variant van poker. Joren Verdoes van Techopedia verklaart de groeiende populariteit van online poker in Nederland met het feit dat poker niet alleen een leuk en spannend tijdverdrijf is, maar je ook de kans geeft om er aanzienlijke bedragen mee te winnen.

Cluedo

In de categorie bordspellen zijn weinig spelletjes zo bekend als Cluedo. In dit detective-bordspel moet je een moordzaak proberen oplossen door aanwijzingen te verzamelen, verdachten te ondervragen, en het mysterie te ontrafelen. Je speelt met een aantal tegenstanders, en je moet je gezond verstand erbij houden om te winnen.

FIFA (videogame)

Voetbal is de onbetwiste koning van de sport in Nederland, en de FIFA-videogameserie weerspiegelt die passie perfect. Er zijn op moment van schrijven tientallen verschillende FIFA-videogames op de markt. FIFA trekt gamers van alle leeftijden en interesses aan, gaande van fanatieke voetbalfans tot casual spelers. Waar de eerste FIFA-games erg houterige gameplay vertoonden, is dit anno 2024 wel anders, met erg realistische gameplay, officiële licenties en een online multiplayer-modus.

Risk

Hou je van bordspellen met een combinatie van risico, strategisch denken en geluk? Bij Risk neem je het op tegen andere spelers met als doel om de hele wereld te beheersen. Je moet je legers strategisch op het bord plaatsen, en terrein van je tegenstanders proberen in te nemen door met dobbelstenen te rollen. Met Risk krijg je een intense en meeslepende ervaring, maar let op dat dit spel meerdere uren in beslag kan nemen.

Escape Room-spellen

Een Escape Room is een fysieke locatie waaruit je moet ontsnappen aan de hand van aanwijzingen. Er zijn er veel doorheen Nederland, maar als je liever thuis blijft, dan kan je een Escape Room-spel overwegen. Je moet hier samenwerken met andere spelers om puzzels op te lossen, aanwijzingen te vinden en uitdagende scenario's te voltooien om te ontsnappen binnen een beperkte tijd.

League of Legends (videogame)

League of Legends is een van de meest populaire MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) videogames ter wereld. Miljoenen spelers wereldwijd nemen het op dagelijkse basis zeer fanatiek tegen elkaar op. Je moet in een team van 5 spelers een ander team verslaan in intense gevechten met unieke personages en vaardigheden. De zeer competitieve scène van League of Legends heeft een grote aanhang in Nederland, met fans die zowel het spel spelen als professionele toernooien volgen.

Minecraft (videogame)

Minecraft is een videogame dat ondertussen al meer dan tien jaar erg populair is. Het heeft zelfs een revolutie ontketend in de gamingwereld dankzij de open wereld en onbegrensde creatieve mogelijkheden. Dit is een “sandbox-game” en laat je toe om je fantasie de vrije loop te geven. Je kan eigen werelden bouwen, grootste creaties scheppen, en zelfs samenwerken met je vrienden. De vrijheid en creativiteit van Minecraft hebben het tot een favoriete videogame gemaakt bij zowel kinderen als volwassenen.

Monopoly

Monopoly staat vrijwel zeker bovenaan de lijst van meest bekende bordspellen. Het concept is eenvoudig: je moet vastgoed kopen, huur innen en proberen om andere spelers failliet te laten gaan. Het spel is al tientallen jaren populair en heeft talloze varianten en edities geïnspireerd, waaronder speciale Nederlandse edities met straten en locaties uit onze steden. Je kan dit ook online spelen, bijvoorbeeld bij een online casino waar je er echt geld mee kan winnen.

Fortnite (videogame)

Fortnite is een uniek videogame dat elementen neemt van andere genres, en deze mix van schietspellen, bouwen en overlevingselementen valt erg in de smaak bij spelers. Vooral de Battle Royale-modus, waarin jij en andere spelers vechten tot de laatste persoon of team overblijft, heeft een enorme aanhang in Nederland. Fortnite krijgt ook regelmatig updates en er worden speciale evenementen georganiseerd, wat voor een trouwe fanbasis en voortdurende interesse in het spel zorgt.

Pokemon GO (videogame)

Hoewel het de laatste tijd zeker niet zo populair meer is als bij de lancering, moeten we Pokémon GO toch vermelden. Het spel brak records bij de lancering en heeft nog steeds een actieve gemeenschap van spelers in Nederland, die regelmatig bijeenkomen voor evenementen en raids.

Pokémon GO is een augmented reality mobile game waarbij je de echte wereld moet verkennen om virtuele Pokémon te vangen en te trainen. Zo kan je bijvoorbeeld in een stadspark een Bulbasaur gaan vangen, of ergens in een stad een Muk.

Scrabble

Op het vlak van iconische en traditionele spelletjes is Scrabble een all-time favoriet, ook in Nederland. Bij dit woordspelletje moet je letters gebruiken om woorden te vormen op een spelbord. Elke letter heeft een specifieke waarde en je moet proberen punten te scoren door slimme woordcombinaties te maken. Scrabble is altijd populair bij taalliefhebbers en wordt vaak gespeeld tijdens gezellige avonden thuis. Je kan dit natuurlijk ook op de smartphone spelen!

Mario Kart (videogame)

Racegames in het algemeen zijn altijd leuk, zowel solo als met vrienden, maar Mario Kart haalt het vermaak naar een hoger niveau. Mario Kart is een iconische racespelserie waarin personages uit de Mario-franchise racen op kleurrijke en chaotische circuits. Het spel staat bekend om zijn snelle actie, power-ups en multiplayer-modus. Op je eentje tegen de computer spelen is leuk, maar als je met een drietal vrienden elkaar begint te bestoken met bananen, bommen en andere projectielen, kan de pret niet meer op.

Schaken

Wat betreft traditionele spellen steekt schaken er met kop en schouders bovenuit. Dit eeuwenoude bordspel vereist strategisch denken, geduld, planning en een scherp inzicht. Het spel wordt wereldwijd gespeeld en heeft ook in Nederland een sterke traditie. Je kan schaken op alle niveaus, van informele partijen thuis tegen een vriend of familielid, tot professionele toernooien tegen grootmeesters.

Schaken wordt gewaardeerd om zijn diepgang en intellectuele uitdaging, en kan voor heel veel voldoening zorgen als je eindelijk die ene cruciale zet plaatst en schaakmat kan verklaren.

Call of Duty (videogame)

FPS (First Person Shooter) games bestaan ondertussen al bijna 30 jaar, en zijn al sinds hun eerste incarnaties zoals Doom en Castle Wolfenstein enorm populair. Als het gaat om first-person shooters, is Call of Duty een van de meest prominente franchises, ook in Nederland. Met realistische gevechtsactie, verbazend meeslepende verhaallijnen en uitgebreide multiplayer-opties blijft Call of Duty een populaire keuze voor gamers die op zoek zijn naar adrenalineverhogende gameplay.

Yahtzee

Gooi je graag eens met wat dobbelstenen? Dan is Yahtzee voor jou! In dit dobbelspel moet je proberen verschillende combinaties te rollen om punten te scoren op je scoreblad. Yahtzee heeft erg eenvoudige regels, en gecombineerd met de elementen van geluk en kans, is het een favoriet tijdverdrijf voor gezinnen en vriendengroepen die op zoek zijn naar een leuke en ontspannen spelervaring.

World of Warcraft (videogame)

Sinds 2005 is geen enkele lijst van de meest populaire games compleet zonder World of Warcraft. Dit is het meest invloedrijke massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) ter wereld, ook 20 jaar na de release. Spelers verkennen een uitgestrekte fantasiewereld, voltooien quests, vechten tegen monsters en ervaren sociale interactie met andere spelers. WoW heeft een actieve gemeenschap in Nederland en heeft door de jaren heen aanhoudende populariteit genoten. Door het uitgeven van uitbreidingen en het re-releasen van verbeterde versies van het oorspronkelijke spel, wordt WoW nooit saai.

De Slimste Mens

Heb je ooit al eens het televisieprogramma De Slimste Mens gezien? Dan weet je ongeveer wat je kan verwachten van dit spel. De Slimste Mens is een trivia- en kennisquizspel waarbij je vragen moet beantwoorden in verschillende categorieën. Het spel biedt een leuke en uitdagende manier om je kennis te testen en te vergroten.

Magic: The Gathering

Magic: The Gathering is een verzamelbaar kaartspel waarbij je decks moet samenstellen en tegen andere spelers kan strijden met spreuken, wezens en strategieën. Het spel heeft een erg diepgaand regelsysteem en een uitgebreide kaartenpool, waardoor het zowel een uitdaging als een creatieve uitlaatklep is. Hoewel MTG bijlange niet meer zo populair is als jaren geleden, is er nog steeds een gezonde gemeenschap die het spel trouw blijft.

Jenga

Tot slot hebben we Jenga, een behendigheidsspel waarbij je blokken uit een toren moet trekken en deze bovenop de toren plaatsen, waardoor de toren steeds instabieler wordt. Het doel is om de toren te blijven bouwen zonder dat deze instort. De speler die de toren laat instorten, verliest! Jenga is een populair spel voor feestjes en bijeenkomsten vanwege zijn eenvoudige regels en spannende gameplay.

Tiplijn