DRENTHE - Drenthe is een fantastische regio om te verkennen per fiets. Met honderden kilometers aan fietspaden en een prachtig landschap om doorheen te rijden, is het geen wonder dat steeds meer mensen de regio kiezen als bestemming voor hun fietsvakantie. Ook voor de inwoners van Drenthe is een fietstocht een echte aanrader!

Als je van plan bent om op pad te gaan in Drenthe, dan zijn hier enkele tips die je helpen om het meeste uit je fietstocht te halen.

Kies de juiste fietsroute en plan deze van tevoren

Drenthe heeft een overvloed aan fietsroutes voor fietsers van alle niveaus. Of je nu een fanatieke fietser bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannen rit door het landschap, er is altijd wel een route die bij jou past. Het is belangrijk om een route te kiezen die bij jouw ervaring en conditie past. Kijk ook naar de afstand, bezienswaardigheden langs de route en het terrein waarop je fietst. Zo voorkom je dat je halverwege je tocht uitgeput raakt of onverwachts over onverharde paden moet fietsen. Onderaan dit artikel vind je enkele tips voor routes.

Plan de route van tevoren zodat je weet je waar je naartoe gaat en welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt. Wil je echt goed voorbereid op pad, zoek dan vooraf informatie op over plekken waar je kunt stoppen om te eten, drinken en rusten. Op deze manier voorkom je dat je onderweg verdwaalt of dat je zonder proviand komt te zitten.

Gebruik een fietsendrager

Als je als startpunt een plek kiest die niet om de hoek ligt, dan is een fietsendrager een must-have accessoire. Met een fietsendrager kun je eenvoudig je fiets met de auto meenemen, zodat je eerst naar het startpunt van je fietsroute kunt rijden. Er zijn verschillende soorten fietsendragers op de markt, zoals dragers die op de trekhaak van je auto bevestigd worden of dragers die op het dak van je auto geplaatst kunnen worden. Zorg ervoor dat je een drager kiest die geschikt is voor jouw type fiets en dat je de fiets goed bevestigt voordat je de weg op gaat. Bij webwinkel Heuts vind je veel informatie over verschillende soorten fietsendragers.

Zorg voor de juiste uitrusting

Om optimaal van je fietstocht te genieten is het belangrijk om de juiste uitrusting bij je te hebben. Denk hierbij aan een helm, fietsschoenen, een bidon met water, zonnebrandcrème en een reparatieset voor je fiets. Als je een lange fietstocht gaat maken, is het ook handig om een rugzak mee te nemen waarin je extra (regen)kleding, snacks en andere benodigdheden kunt meenemen.

Neem de tijd en geniet van het landschap

Drenthe heeft een prachtig landschap en er is zoveel te zien tijdens een fietstocht. Neem daarom de tijd om van de omgeving te genieten en stop regelmatig om foto's te maken of om gewoon even om je heen te kijken. Als je met een groep fietst, zorg er dan voor dat je regelmatig pauzes inlast en dat je op elkaar wacht. Fietsen in Drenthe is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de natuur, dus neem de tijd en geniet ervan.

De mooiste fietsroutes van Drenthe

Hier zijn enkele suggesties voor de leuke fietsroutes in de regio:

  • Drentsche Aa-route: Deze 40 kilometer lange route voert je door het Nationaal Park Drentsche Aa en laat je kennismaken met de idyllische beekdalen en historische dorpen van de regio.
  • Hunze en Aa's route: Deze route van 52 kilometer leidt je langs de rivieren de Hunze en de Aa's. Je fietst langs oude veengebieden, hunebedden en mooie brinkdorpen.
  • Dwingelderveldroute: Deze route van 38 kilometer voert je door het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je fietst door prachtige bossen, langs heidevelden en vennetjes en je hebt een grote kans om de schaapskudde tegen te komen.
  • Rondje Drents-Friese Wold: Deze 40 kilometer lange route brengt je door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, een afwisselend gebied met bos, heide en stuifzand.
  • Hunebeddenroute: Deze route van 55 kilometer voert je langs de oudste monumenten van Nederland, de hunebedden. Onderweg fiets je langs prachtige natuurgebieden en historische dorpen.
  • Geopark de Hondsrugroute: Deze 57 kilometer lange route leidt je door het unieke landschap van Geopark de Hondsrug, met zijn glooiende heuvels en oude bossen.

Er zijn nog veel meer prachtige fietsroutes in Drenthe te ontdekken, dus pak je fiets en ga op avontuur!

Tiplijn