Roskam Grafmonumenten; ‘Een grafmonument is voor het leven, neem dus de tijd erover na te denken’

Roskam Grafmonumenten; ‘Een grafmonument is voor het leven, neem dus de tijd erover na te denken’

ASSEN - Het verlangen om mensen bij te staan in een moeilijke tijd deed Anne-Matthijs Roskam zo’n 12 jaar geleden besluiten een carrièreswitch te maken.

Aanvankelijk dacht hij eraan om begrafenisondernemer te worden, maar uiteindelijk koos hij ervoor om grafmonumenten te ontwerpen.

‘Wat ik het belangrijkst vind in mijn werk, is dat mensen de tijd nemen om rustig na te denken over het grafmonument. Er zijn leveranciers die mensen onder druk zetten om snel te beslissen en dat is absoluut niet mijn werkwijze. Je zou kunnen zeggen dat een grafmonument voor het leven is. Direct na een overlijden zijn de emoties vers. Men moet enorm wennen aan de lege plek. Door tijd en een beetje afstand te nemen, worden er soms andere beslissingen genomen.’

Anne-Matthijs maakt ook mee dat mensen heel stellig zijn, en soms al samen met de overledene voor diens dood een monument uitgekozen hebben. ‘Dat was het geval bij het grafmonument op de foto. In zo’n geval is de keus duidelijk en ga ik natuurlijk niet aandringen om er goed over na te denken.’ Er wordt altijd gewerkt met een huisbezoek. ‘Ik ga met mensen in gesprek in hun eigen omgeving. Wat was de overledene voor iemand, wat voor mooie herinneringen zijn er? Tijdens zo’n gesprek ontstaan soms al mooie ideeën bij de nabestaanden. Als we een globaal idee hebben maak ik een ontwerp. Dat doe ik met de hand, maar ik maak het zo compleet mogelijk. En daarna gaan we overleggen. Ik pas het zo vaak aan als mensen willen. Liever dat, dan dat ze achteraf niet helemaal tevreden zijn.’

Anne-Matthijs werkt onafhankelijk. ‘Die keus heb ik meteen gemaakt. Ik heb regelmatig uitvaarten van familie en vrienden meegemaakt en ik kwam er al snel achter dat er veel geld omgaat bij tussenpersonen, geld dat door nabestaanden betaald wordt. Mensen doen dus rechtstreeks zaken bij mij, zonder dat ze extra moeten betalen.’ Naast het maken van grafmonumenten kunnen mensen ook voor onderhoud van grafmonumenten bij Roskam Grafmonumenten terecht.

Roskam Grafmonumenten
Kantoor en werkplaats in Assen op afspraak.
Telefoon: 0592 201002. Website: www.roskamgrafmonumenten.nl

 

 

 

Tiplijn