DRENTHE - “Het einde van eindeloze telefoontjes en onnodige transportkosten en het begin van het praktisch verduurzamen van de grond-, weg- en waterbouw”, zo beschrijft Kor van der Flier, eigenaar van Planmeister, het nieuwe platform voor de GWW.

Planmeister ondersteunt planners en andere harde werkers bij het rondkrijgen van de planning en het optimaal inzetten van eigen mensen, machines en materialen. Bovendien maakt het platform inzichtelijk waar emissievrije machines beschikbaar zijn met een speciale zero emission knop. Daarnaast kan er gefilterd worden op de diverse emissienormen en meer.

De ontwikkeling van het platform
Van der Flier Groep is geen onbekende naam binnen het grondverzet. Zij ervaarden zelf hoeveel tijd en stress het kan kosten om de planning rond te krijgen. “Het ene moment heb je machines over en nog geen uur later heb je machines te kort. En heb je de planning rond? Dan is morgen toch alles anders”, vertelt Kor van der Flier.

Samen met werkvoorbereider Harm Slooff zag hij de noodzaak voor een landelijk platform of tool, waarmee planners snel inzichtelijk hebben wie/wat, waar en wanneer beschikbaar is. Harm Slooff vertelt: “Ik had al vaker dingen bedacht die ons werk makkelijker zouden maken en alles viel op zijn plek toen we bedachten een platform te bouwen. Ik denk dat het een klein halfuur duurde voordat we het definitieve besluit hadden gemaakt om het gewoon te doen!”

Het bouwen daarentegen kostte wat meer tijd. De eerste uitdaging waar het team tegen aanliep was het vinden van een bouwer die hun taal sprak. Kor van der Flier vertelt: “ICT en GWW zijn twee compleet andere werelden met elk hun eigen taal. We hebben lang gezocht naar een partij die het voor ons kon bouwen, maar die ons vooral ook begreep en mee wilde denken. Bovendien was het vertalen van onze ideeën naar concrete functies lastig. Op een gegeven moment pakten we de stift en begonnen we alles uit te tekenen op de muren van onze vergaderruimte.”

De pilot fase
De bouw van het platform duurde meer dan een jaar, maar ook tijdens de bouw waren er al meerdere bedrijven die mee deden aan de pilot fase. In totaal waren er acht bedrijven het platform aan het testen. “Ook zij zagen de noodzaak van dit platform en de meesten twijfelden dan ook geen moment toen we hen vroegen of ze het platform wilden testen”, vertelt Kor van der Flier. Harm vult hem aan: “Het is echt gaaf om te zien dat onze ideeën gewaardeerd worden en dat bedrijven ons platform gelijk willen gebruiken. Met name de functie zoeken op standplaats en de filteropties zijn een groot succes bij onze eerste klanten.” Tijdens de pilotfase ontving het team veel feedback en dat hebben ze gebruikt om het platform, dat sinds 6 september live is, te verbeteren.

CO2-voetafdruk verkleinen
De grootste kans die het platform biedt is het verkleinen van de CO2-voetafdruk van een bedrijf en van de sector. “Doordat je weet wie, waar en wanneer een machine over heeft, kun je flink besparen op transportkosten en kun je CO2-uitstoot reduceren”, vertelt Kor van der Flier. Daarnaast heeft Planmeister een podium gecreëerd voor emissievrije aanbieders. “Bij het plaatsen van een machine kun je aangeven of een machine valt onder zero emission of aan welke emissienorm een machine voldoet.”

Voor partijen die zoeken naar emissievrije machines heeft het platform de zero emission knop, waarmee je snel en eenvoudig zoekt op machines met geen uitstoot. Maar ook de verschillende emissienormen zijn terug te vinden in de filters van het platform. “We hopen hiermee de markt te vergroenen zonder dat bedrijven daarvoor grote investeringen hoeven te doen. Uiteindelijk kunnen we met elkaar een hele hoop doen als we maar weten wie verhuurt in de buurt”, aldus Kor van der Flier.

Planmeister creëert kansen voor haar klanten
Het platform is sinds 6 september live en inmiddels hebben bijna 150 bedrijven zich aangemeld bij Planmeister. Het platform maakt niet alleen het plannen eenvoudiger, maar het creëert ook kansen voor bedrijven. “Bedrijven kunnen met behulp van Planmeister meer omzet draaien zonder daarvoor grote investeringen te doen. Je zorgt er namelijk met Planmeister voor dat jij jouw materieel optimaal benut en dat zelfs als je zelf geen klus hebt wel aan het werk bent. Wij als grondverzetbedrijf weten namelijk als geen ander dat stilstand geld kost”, vertelt Kor van der Flier. “Maar ook je netwerk breidt zichzelf uit”, vult Harm aan. Hij gaat verder “Je kunt in contact komen met partijen en opdrachtgevers waar je nog nooit eerder voor hebt gewerkt. Daarnaast krijg je meer online bekendheid voor jouw bedrijf. De bedrijfspagina’s zijn namelijk zo gemaakt dat ze zelfs kunnen dienen als website.”

www.planmeister.com