Koninklijke onderscheiding voor Jacob Monster uit Valthe

Koninklijke onderscheiding voor Jacob Monster uit Valthe

VALTHE - Vandaag is in Dordrecht tijdens de jaarlijkse reünie van oud-cliënten van Stichting De Hoop ggz een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Jacob Monster uit Valthe. De heer Monster is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Jacob Monster zet zich al ruim 40 jaar actief in voor de minderbedeelden in de samenleving op het gebied van psychische- en verslavingszorg; zowel vanuit zijn betaalde functie als wel vrijwilliger bij verschillende internationale organisaties. Na zijn pensionering, begin dit jaar, is hij een actieve vrijwilliger gebleven.

Stichting De Hoop ggz in Dordrecht
Vanuit zijn functie bij De Hoop ggz heeft de heer Monster de interne Opleidingsschool Ervaringsdeskun- digheid opgericht en uitgebouwd. Deze opleidingsschool leidt (oud)cliënten van De Hoop ggz-instellingen op tot gecertificeerde ervaringswerkers. Deze opleiding is een eerste stap om betaald werk te vinden, wat door de cliënten door hun verleden binnen de psychiatrische- en/of verslagingszorg meestal niet zelf lukt. Als ervaringsdeskundige voelt de heer Monster een diepe betrokkenheid met de doelgroep. Hij heeft niet alleen een grote kennis over de ggz en verslavingszorg, maar benut ook zijn eigen kwetsbaarheden om aansluiting te krijgen bij de doelgroep. Als een cliënt het moeilijk heeft of dreigde terug te vallen dan zoekt de heer Monster contact om te onderzoeken hoe hij deze persoon op dat moment zou kunnen ondersteunen of helpen. Door zijn inzet heeft hij verschillende cliënten binnen boord weten te houden, zodat zij de behandeling en/of de opleiding konden voltooien. Met betrekking tot de uitvoering van zijn werkzaamheden tijdens zijn betaalde functie kan gesteld worden dat de heer Monster met het opzetten van de opleidingsschool daarin heeft geëxcelleerd.

Stichting ProRomi Nederland en ProRoma Roemenië
Als vrijwilliger buitenland van de Stichting Vrienden van De Hoop is de heer Monster betrokken bij diverse projecten in het buitenland. Zoals de Stichtingen ProRomi Nederland en de zusterstichting ProRoma Roemenië. In 1997 was de heer Monster mede oprichter van de Stichting ProRomi Nederland in Dordrecht (eerst onder de naam Vrienden van Hetea). Daarvan is hij tot medio 2016 het gezicht en directeur geweest. De stichting heeft als doel om praktische en geestelijke hulp te verlenen aan de meest noodlijdende Romazigeuners in Roemenië. Tot aan zijn pensionering is hij lid van het stichtingsbestuur van ProRoma geweest.

Stichting Preventis / Romanian Substance Abuse and Addiction Coalition (ROSAAC)
Als uitvloeisel van het in 2002 volgen van een training door een arts uit de streek Transsylvanië in Roemenië, verzorgd door de heer Monster werd in 2005 de stichting Preventis / ROSAAC (Romanian Substance Abuse and Addiction Coalition) opgericht waarbij de heer Monster nauw betrokken was. In de jaren daarna heeft hij een substantiële bijdrage geleverd aan het samenwerkingsverband tussen de tien verschillende NGOs (non-gouvernementele organisatie) die zich bezighouden met de verslavingszorg in Roemenië. De heer Monster is van 2006 tot 2011 voorzitter geweest en geeft nog steeds adviezen, trainingen en organiseert conferenties bij deze stichting.

Teen Challange Romania
Bij het Teen Challange Romania is de heer Monster sinds 2004 coach, counselor en trainer. Hij heeft een bijdrage geleverd aan de professionalisering en de groei van de organisatie door het opzetten en geven van trainingen op het gebied van verslavingszorg, motiverende gespreksvoering en het counselen van verslaafden. Ook begeleidt hij de medewerkers van deze organisatie.

Sergelt Ood in Mongolië
Vanaf 2013 tot heden is de heer Monster coach en trainer bij Sergelt Ood een non-profit en lokale NGO in Mongolië een contactpunt voor dak- en thuislozen. Met een inloopbus biedt deze organisatie een laagdrempelige ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen voor een maaltijd, een praatje of hulpbehoefte. De heer Monster is mede oprichter van deze organisatie en o.a. betrokken bij het opzetten en verwezenlijken van het re-integratieprogramma. Ook organiseert en geeft hij trainingen op het gebied van teambuilding, verslavingszorg, presentiebenadering voor het team Sergelt Ood.

Tiplijn