HIJKEN - Bijna 4500 huishoudens in Beilen krijgen vanaf eind dit jaar groene stroom opgewekt door een 21 hectare groot zonnepark aan de A28.

Dinsdag werd het eerste paneel gelegd voor het zogenoemde zonnepark Hijken Beilen. Het park komt aan de noordkant van Beilen, direct aan de A28.

Het beslaat twee percelen en krijgt een ruimte opzet. Bijna tweederde van het gebied blijft onbedekt en krijgt een natuurlijke inrichting. Aan de oostzijde komt een twintig meter brede groenzone. Deze biedt extra ruimte voor de natuur. Tussen de rijen panelen komen groenzones van ongeveer vier meter breed. Op deze manier kunnen regenwater en zonlicht de bodem levend en gezond houden. Het beheer van het park gaat op een natuurvriendelijke manier.

Ontwikkelaar Statkraft geeft bewoners de gelegenheid om financieel deel te nemen in het project. Dit doet het bedrijf samen met de Energie Coöperatie Hooghalen. “We zijn gevraagd steun voor het zonnepark te creëren,” zegt een woordvoerder van de energiecoöperatie. “De uitleg over hoe het precies werkt en wat het allemaal betekent, werd positief ontvangen.” Statkraft geeft obligaties uit met een rendement.

Verder heeft Statkraft zonnepanelen geïnstalleerd op de lokale schaatsbaan en werkt aan de verduurzaming van vier jeugdsoos gebouwen in de dorpen rond het park. “We werken met vooruitstrevende technologie en wekken met een lage bezettingsgraad veel energie op,” vertelt de woordvoerder.

Statkraft
Tiplijn